A’ la Kaaoksessa kaikki menee pieleen, paitsi yleisölle tarjottava illallinen
Ravintolan avajaisilta voi olla painajaismainen kokemus henkilökunnalle. Näin on ainakin, kun kyseessä on Laugh My Turun pikkujoulushow A’la Kaaos. Päin Brinkkalaa -kesärevyystä tuttu ryhmä on luonut esityksen, jossa avataan uutta huippuluokan ravintolaa Turkuun.
– Paikalle on tulossa kaupungin pelätyin ruokakriitikko, jonka arvostelusta tulevaisuus on kiinni. Kaikki lataus on siinä yhdessä illassa, jonka täytyy onnistua, kuvailee toinen käsikirjoittaja Hannu Rantala.
Rantalan yhdessä Niilo Rauhasen kanssa käsikirjoittaman esityksen lähtökohdat tuovat mieleen huippusuositun The Bear -sarjan. Toinen vahva mielleyhtymä on muutama vuosi sitten Turun kaupunginteatterissakin esitetty Näytelmä joka menee pieleen.
– Farssin perusteita tietenkin on se, että peitellään jälkiä ja siirrytään ongelmasta toiseen. Niin tässäkin tapahtuu, kun ravintolan henkilökunta yrittää selviytyä illasta ruokalaji kerrallaan, Rantala toteaa.
A’la Kaaos ei kuitenkaan ole vain ravintolasta kertova farssi. Esityksen aikana yleisölle tarjoillaan Taiteen talolla sijaitsevan ravintola Pegasuksen kolmen ruokalajin illallinen.
– Joka ei mene pieleen, painottaa A’la Kaaoksen ohjaaja Anna-Maija Ihander.
Esityksessä on kaksi väliaikaa, jonka aikana ruokalajeja tarjoillaan.
– Katsojien ei siis tarvitse syödä ja katsoa esitystä samaan aikaan. Esitys on rytmitetty myös niin, että aika nopeasti asiakkaat saavat ensimmäisen ruokalajin, Ihander kertoo.
A’la Kaaos on löytänyt yleisön, sillä valtaosa 13. joulukuuta jatkuvan esityskauden esityksistä myytiin jo ennen ensi-iltaa. Lippujen hyvä menekki on tullut ainakin pienenä yllätyksenä tekijöille.
– Olemme tehneet kolme esitystä puolentoista vuoden sisään. Ne selvästi ovat luoneet meille katsojakunnan, joka tietää millaista huumoria on luvassa. Meidän esityksissä toistuvat verbaalinen tykitys, eli vitsejä tulee, ja asioiden eskaloituminen, jopa absurdiksi meneminen. Niitä asioita balansoimalla ollaan menty ja niitä meiltä kävijäpalautteen perusteella myös tunnutaan odottavan, Rantala pohtii.
Esityskaudella A’la Kaaoksesta järjestetään myös brunssinäytöksiä, jolloin esityksen lomassa nautitaan brunssi.
– Brunssikattauksissa on vain yksi tauko. Ei ole myöskään pakko syödä brunssinäytöksessä vaan niissä voi vaan tulla katsomaan esitystä. Lavalla asiat tapahtuvat samalla tavalla olipa sitten brunssi tai illallinen, Ihander sanoo.
Ilkka Lappi

















