HKFoodsin liikevaihto kutistui mutta liiketulos kasvoi selvästi
HKFoodsin Vertailukelpoisen liiketuloksen kasvu jatkui vuoden toisella neljänneksellä, ja se oli vertailukautta parempi. Myös jatkuvien toimintojen tilikauden tulos kasvoi selvästi.
HKFoodsin jatkuvien toimintojen liikevaihto supistui 3,5 prosenttia 245,7 (254,6) miljoonaan euroon. Liikevaihtoon vaikuttivat elintarvikealan lakko huhtikuussa sekä niukkuus naudanlihan saatavuudessa. Viileä alkukesä hidasti grillikauden aloitusta ja vaikutti sesonkituotteiden myyntiin.
Myynti kasvoi vähittäiskauppakanavassa siipikarjan ja lihavalmisteiden kasvun ansiosta. Kuluttajakysyntä Suomessa vahvistui hieman alkuvuodesta, ja HKFoods vahvisti asemiaan lihavalmistemarkkinassa. Food service -kanavassa myynti oli vertailukauden tasolla. Teollisuusmyynti ja vientimyynti laskivat selvästi, joskin viennissä vertailukauden myyntiä nosti maaliskuussa 2024 toteutunut satamalakko, jonka vuoksi toimitukset siirtyivät vertailukaudelle. Siipikarjan vienti Kiinaan eteni suunnitellusti.
Konsernin jatkuvien toimintojen liiketulos kasvoi ja oli 6,2 (3,1) miljoonaa euroa.
Konsernin jatkuvien toimintojen vertailukelpoinen liiketulos kasvoi ja oli 6,5 (4,4) miljoonaa euroa. Vertailukelpoista liiketulosta kasvattivat yhtiön tehostamisohjelmasta kertyneet merkittävät säästöt sekä parempi myynnin rakenne.
Elintarvikealan lakko, työmarkkinaneuvotteluihin liittyneet ylityö- ja vuoronvaihtokiellot, niukkuus naudanlihan saatavuudessa ja naudanlihan noussut hankintahinta vaikuttivat vertailukelpoiseen liiketulokseen negatiivisesti.
Liiketoiminnan rahavirta, sisältäen lopetetut toiminnot, vahvistui ja oli 21,2 (13,1) miljoonaa euroa.
Toimintaan sitoutunut käyttöpääoma laski, mikä paransi kassavirtaa merkittävästi. Konsernin jatkuvien toimintojen tilikauden tulos kasvoi selvästi ja oli 2,0 (-1,7) miljoonaa euroa.
Varsinainen yhtiökokous päätti 23. huhtikuuta palauttaa omaa pääomaa 0,09 euroa osakkeelta. Pääomanpalautus maksettiin toukokuussa.
Katsauskaudella oli käynnissä Puolan Swinoujściessa sijaitsevan tuotantoyksikön tulevaisuuden arviointi, johon kuului myös arviointi yksikön mahdollisesta myynnistä. Yhtiö kertoi katsauskauden jälkeen 3. heinäkuuta saaneensa arvioinnin päätökseen ja Puolan tuotantoyksikön jatkavan osana HKFoods-konsernia.
HKFoodsin hyvä kannattavuuskehitys jatkui ja tase vahvistui alkuvuonna. Vertailukelpoinen liiketulos kasvoi. HKFoodsin jatkuvien toimintojen liikevaihto supistui 0,8 prosenttia ja oli 479,4 (483,3) miljoonaa euroa. Myynti kasvoi food service -kanavassa ja laski kotimaan vähittäiskaupassa. Ravitsemussuositukset ovat vaikuttaneet negatiivisesti lihavalmisteiden kysyntään. Teollisuusmyynti laski selvästi ja vientimyynti hieman.
Liikevaihtoon ja kannattavuuteen vaikuttivat negatiivisesti elintarvikealan lakko huhtikuussa ja työmarkkinaneuvotteluihin liittyneet ylityö- ja vuoronvaihtokiellot sekä niukkuus naudanlihan saatavuudessa ja naudan hankintahinnan nousu.
Konsernin jatkuvien toimintojen liiketulos kasvoi selvästi ja oli 10,8 (4,3) miljoonaa euroa.
Konsernin jatkuvien toimintojen vertailukelpoinen liiketulos kasvoi ja oli 11,1 (5,8) miljoonaa euroa. Vertailukelpoista liiketulosta kasvattivat yhtiön tehostamisohjelmasta kertyneet merkittävät säästöt sekä parempi myynnin rakenne. Myynnin rakenne parani kokonaisuudessaan muun muassa food service -myynnin kasvun, heikommin kannattavan lihan viennin vähenemisen sekä suunnitellusti vähentyneen teollisuusmyynnin myötä.
Liiketoiminnan rahavirta, sisältäen lopetetut toiminnot, vahvistui ja oli 16,6 (14,9) miljoonaa euroa. HKFoodsin tase vahvistui ja korollinen nettovelka laski 156,3 (215,6) miljoonaan euroon. Nettovelkaantumisaste oli 76,3 (98,1) prosenttia.
Korollinen nettovelka ilman leasingvelkoja oli 70,4 (124,4) miljoonaa euroa. Konsernin jatkuvien toimintojen tilikauden tulos oli 2,8 (-5,5) miljoonaa euroa.
– Kannattavuuskehityksemme vuoden toisella neljänneksellä oli hyvä. Vertailukelpoinen liiketulos jatkoi kasvuaan ja oli vertailukautta parempi. Myös jatkuvien toimintojen tilikauden tulos kasvoi selvästi, kommentoi HKFoodsin toimitusjohtaja Juha Ruohola tiedotteessa.
– Lliikevaihtoon vaikuttivat elintarvikealan työriita ja siihen liittynyt elintarvikealan lakko huhtikuussa sekä niukkuus naudanlihan saatavuudessa. Vaikka niukkuus naudanlihasta vaikutti kannattavuuteen jo alkuvuodesta, oli sen vaikutus tuntuvin juuri toisella neljänneksellä. Lakko ja työmarkkinaneuvotteluihin liittyneet ylityö- ja vuoronvaihtokiellot puolestaan haittasivat erityisesti yhtiölle tärkeiden pääsiäissesongin ja vapun myyntiä. Kevään TES-kierroksen hyvä uutinen oli saavutettu kolmivuotinen työrauha elintarvikealalle.
Aamuset-kaupunkimedia (AKM)