Yrjölänpuuro maistuu nirsommallekin karvakuonolle
Ruoan kanssa nirsoilevan lemmikin kanssa eläminen voi olla rasittavaa. Jotkut koirat hotkivat kaiken mitä eteen laitetaan, kun taas nirsommat haistavat herkkuruokaa ja luikkivat karkuun. Koiran ruokinnassa ei ole vain yhtä hyvää tai oikeata tapaa. Sanotaan, että koira kannattaisi totuttaa kaikenlaiseen ruokaan: kotiruokaa kotona, ja nappuloita reissussa tai kiireessä. Kotiruoka ei kuitenkaan tarkoita ihmisten aterioiden jäänteitä. Kotiruoalla tarkoitetaan varta vasten kotona koiralle valmistettua ruokaa tai ihmisten aterioiden jäänteitä niiltä osin, kun ne niille sopivat.
Yrjölänpuuro lihan kanssa tarjoiltuna takaa koiralle täysipainoisen aterian, ja moni nirson koiran omistaja onkin vannoutunut puuronkeittäjä. Yrjölänpuuro ei ole saanut nimeään ulkomuotonsa vuoksi, vaan reseptin kehittäjän, Jouko Yrjölän mukaan. Lukuisia koirakirjoja, sekä koira-aiheisia artikkeleita kirjoittanut Yrjölä kehitti yrjölänpuuron tutkimuksiensa pohjalta koirien täyspainoiseksi ravinnoksi.
Erityisesti moni allergisen, nirson tai toipilaan koiran omistaja on havainnut yrjölänpuuron erinomaiseksi eineeksi koiralleen. Koiranruoan valmistaminen itse kuulostaa työläältä, mutta ainakin yrjölänpuuro valmistuu käden käänteessä. Puuroa voi tehdä isomman satsin pakkaseen, esimerkiksi valmiiksi annoksiksi. Näin puuron voi helposti sulattaa karvakuonolle, ja takuulla maistuu.
Yrjölänpuuro
1,5 l vettä
1 dl tattarisuurimoita
1 dl hirssihiutaleita
1 dl ohrasuurimoita
1 dl tummaa riisiä
Muutama porkkana raastettuna
400 g jauhelihaa
1 rkl karkeaa suolaa
Mittaa kaikki ainekset (paitsi liha ja porkkanaraaste) isoon kulhoon. Liota aineksia kulhossa 4–8 tuntia. Lämmitä uuni 200 asteeseen. Kaada liotettu seos uunivuokaan (tai kahteen pienempään vuokaan), lisää raaka jauheliha, sekä porkkanaraaste ja paista uunin keskitasolla noin tunti, tai kunnes neste on imeytynyt seokseen. Tarjoa koiralle jäähdytettynä. Yrjölänpuuron voi myös pakastaa esimerkiksi valmiiksi annoksiksi.
Henriikka Fingerborg