Turun seudun ravintola-alan opiskelijat työharjoittelussa Michelin-ravintoloissa
Kokkausta viiden tähden hotelleiden keittiöissä ja tarjoilemista suurlähetystöjen illallisilla? Harvalla opiskelijalla on mahdollisuus päästä opiskeluaikana moisiin työharjoitteluun.
Turun seudun ravintola-alan opiskelijoille se on ollut mahdollista jo vuodesta 2017 lähtien, kiitos Turun ammatti-instituutin ja Raision seudun koulutuskuntayhtymä Rasekon yhdessä kehittelemän Culinary in Finnish Embassy -projektin.
– Projekti on muotoutunut tässä matkan varrella nykyiseen muotoonsa, kertoo ravintolapalveluiden lehtori Niina Hannuksela Turun ammatti-instituutista.
Culinary in Finnish Embassy koostuu nykyään käytännössä kolmesta osasta. Opiskelijat työskentelevät viikon suurlähetystön tilaisuuksissa, tutustuvat paikalliseen oppilaitokseen ja jäävät sen jälkeen muutaman viikon työssäoppimisjaksolle paikalliseen huippuravintolaan.
– Työssäoppimispaikkoja ovat esimerkiksi viiden tähden hotellit ja Michelin-ravintolat. Pyrkimyksenä on myös luoda väylät työssäoppimispaikkoihin, jotta seuraavana vuonna, kun meiltä joku haluaa lähteä maailmalle huippupaikkaan työssäoppimaan, se on mahdollista, Hannuksela toteaa.
Hankkeen kehittyessä on luotu esimerkiksi vuosikello, joka huipentuu ulkomailla työskentelyyn. Sitä ennen opiskelijat valmistautuvat lähtöön monin tavoin, esimerkiksi tutustumalla kohdemaan kulttuuriin ja opettelemalla paikallista kieltä.
– Kyseessä on oikeastaan koko vuoden mittainen kokonaisuus, joka alkaa edellisenä syksynä kohdemaan valinnasta ja huipentuu työssäoppimisjaksoon, ammatti-instituutin ravintolapalveluiden opettaja Kaisa Rantanen kuvailee.
Yksi merkittävä askel Culinary in Finnish Embassy -hankkeelle oli, kun muutama vuosi sitten ulkoministeriö konseptoi hankkeen yhdeksi viralliseksi maakuvaohjelmaksi. Ulkoministeriön tuki on helpottanut muun muassa sopivien kohteiden löytämistä.
– Nykyään prosessi on oikeastaan sellainen, että suurlähetystöt esittävät kutsun meille päin. Sitten täällä pohditaan, mikä on mahdollista toteutuksen ja rahoituksen näkökulmasta ja mikä tukee koulun omaa kansainvälisyysjaksoa, Rantanen kertoo.
Vuosien varrella TAI:n ja Rasekon opiskelijoita on matkannut muun muassa Etelä-Koreaan, Keniaan ja Thaimaahan. Seuraava kuuden opiskelijan ryhmä lähtee matkaan lokakuussa. Tuolloin matka suuntautuu Wieniin.
Mitä Culinary in Finnish Embassy -projektiin mukaan haluavalta opiskelijalta vaaditaan?
– Haku on avoin kaikille meidän opiskelijoillemme, mutta meillä on tarkat kriteerit valinnalle. Pitää olla täysi-ikäinen ja opiskelut pitää olla hoidettu pieteetillä. Hakijat tekevät motivaatiokirjeen, jonka perusteella valitaan haastatteluihin. Mietitään myös sitä, että se porukka, joka meiltä lähtee toimii keskenään, Hannuksela kertoo.
– Yleensä valinnat ovat painottuneet huippuosaajan polkua suorittaviin, alan kilpailuihin tähtääviin opiskelijoihin, mutta Itävaltaan lähtevät opiskelijat ovat eri vaiheissa opintojaan.
– Tiimissä on tällä kertaa perustutkintoa suorittava, ammattitutkintoa suorittava ja yksi, joka on kilpailutoiminnassa mukana, Rantanen toteaa.
Ilkka Lappi