Kello viiden tee kalaherkuin
Afternoon Tea eli kello viiden tee on tapa nauttia pieniä herkkupaloja. Kerrosvadille kootaan tällä kertaa helppotekoisia kalaherkkuja, joita nautitaan teen tai vaikka glögin kera. Kattaus sopii myös pikkujoulutunnelmaan.
Afternoon Teen konsepti on peräisi Britanniasta, ja ideana on nauttia pieniä suolaisia ja makeita herkkupaloja, jotka on katettu kerrosvadille.
Kalan raikas maku ei liikoja mausteita kaipaa, joten suola, pippuri, sitruuna ja tuoreet yrtit riittävät mainiosti.
Klassisen Afternoon Tean yksi kivijalka ovat kurkku- ja lohileivät. Paahtoleipään valmistettuja suolapaloja kannattaa tehdä enemmän kuin yksi per syöjä, sillä ne katoavat vadilta nopeasti. Kannattaa käyttää tarjoiluissa myös saaristolaisleipää, sillä se on mainio makupari kalan kanssa.
Tyylikyyttä tarjoiluun tuovat valmiit krustadit ja pienet kupit tai maljat. Niihin voi lusikoida valmiita tai itse tehtyjä tahnoja, ja halutessaan koristella ne mädillä. Se nostaa tarjoilut uudelle tasolle ja tekee iltapäiväteestä entistä ylellisemmän.
Afternoon Tean voi toteuttaa myös pikkujouluissa, sillä näitä helppoja kalaherkkuja voi valmistaa nopeasti vähän isommankin määrän. Tarjoiluihin voi yhdistää jouluisia makuja, vaikka joulupipareita. Muita sopivia makeita tarjottavia ovat omatekoiset skonssit ja valmiit macaron-leivokset.
Kokoa Afternoon Tean kerrosvati näyttävästi: alimmalle tasolle leipiä, ylimmälle krustadeja ja katkarapumaljat. Koristele tarjoilut tuoreilla yrteillä ja mädillä.
Juomaparit: kalaherkkujen kanssa tarjoillaan laadukasta, haudutettua teetä, mausteista glögiä, kuivaa kuohuviiniä tai samppanjaa.
Viimeistele tunnelma: ota käyttöön kauniit astiat, valitse kattaukseen sopivat servietit ja laita kynttilät palamaan – tunnelmallista!
Kurkkuleivät
6 viipaletta vaaleaa paahtoleipää
100 g maustamatonta tuorejuustoa
¼ kurkku
pippuria
Leikkaa paahtoleivästä kuoret pois, voitele leivät tuorejuustolla. Leikkaa kurkusta ohuita siivuja ja lado ne kolmelle leivälle. Mausta halutessasi pippurilla. Aseta jokaisen kurkulla päällystetyn leivän päälle toinen leipäviipale tuorejuustolla voideltu puoli alaspäin. Leikkaa leivät pitkittäin kahteen osaan, jolloin saat suorakaiteen muotoisia leipiä. Anna leipien vetäytyä jääkaapissa ennen tarjoamista.
Kirjolohileivät
6 viipaletta tummaa paahtoleipää
100 g kylmäsavukirjolohta
100 g piparjuurituorejuustoa
pippuria
Leikkaa paahtoleivästä kuoret pois, voitele leivät piparjuurituorejuustolla. Asettele kylmäsavukirjolohiviipaleet kolmelle leivälle, paina voidellut paahtoleivät niille kanneksi. Leikkaa kahdeksi kolmioksi, anna vetäytyä jääkaapissa ennen tarjoamista.
Siikaleivät
150 g siikaa
voita
suolaa, pippuria, sitruunamehua
tuorejuustoa
saaristolaisleipää
limemajoneesia
tilliä
Paista siika voissa, mausta suolalla, pippurilla ja sitruunamehulla. Voitele saaristolaisleipä tuorejuustolla, aseta siikapalat leiville, koristele limemajoneesilla ja tillillä.
Krustadit kahdella täytteellä
1 pkt valmiita krustadeja (valmiita kuppeja)
täyte 1:
150 g chili-jokirapusalaattia
tuoretta timjamia
täyte 2:
100 g craime fraichea
60 g kirjolohenmätiä
suolaa, sokeria, sitruunamehua
tilliä
Irrota krustadit pakkauksesta. Täytä puolet kupeista valmiilla jokirapusalaatilla, koristele tillillä. Sekoita kulhossa craime fraiche ja lusikallinen mätiä, mausta ripauksella suolaa, sokeria ja sitruunamehua. Lusikoi seos kuppeihin, koristele lopulla mädillä ja tillillä.
Katkarapumaljat
150 g valmista katkaraputahnaa
60 g mätiä
tilliä
tarjoiluun: saaristolaisleipää
Lusikoi katkaraputahna pieniin kuppeihin. Koristele mädillä ja tillillä. Tarjoile saaristolaisleivän kera.
Aamuset-kaupunkimedia (AKM)



















