Perhebarometri: Valtaosa suomalaisista haluaa ainakin kaksi lasta

Suomalaisista 20–45-vuotiaista suurin osa pitää lapsilukuihanteenaan vähintään yhtä lasta. Noin 15 prosenttia ei toivo lapsia. Keskimäärin suomalainen toivoo noin kahta lasta. Tulokset käyvät ilmi Väestöliiton tuoreesta Perhebarometristä Kuka haluaa lapsia 2020-luvulla?

Väestöliitto on seurannut suomalaisten lastensaantia ja lastensaanti-ihanteita läpi 2000-luvun, ja nyt julkaistava Perhebarometri on jatkoa tälle kansainvälisestikin ainutlaatuiselle sarjalle. Ihanteet lasten määrässä laskivat 2010-luvulla, jolloin Suomen syntyvyyskin laski voimakkaasti. Nyt ihanteiden lasku on kuitenkin taittunut ja vakiintunut noin kahteen lapseen. Syntyvyyden lasku sen sijaan näyttää jatkuvan taas lyhyen elpymisen jälkeen. Ero lapsilukutoiveen ja toteutuneen lapsiluvun välillä on siis Suomessa kasvussa.

Perhebarometrin tulokset osoittavat, että ihanteissa on selkeitä eroja väestöryhmien välillä.

– Muun muassa kaupunkien ydinalueilla asuvat, matalasti koulutetut ja ilman parisuhdetta elävät toivovat keskimäärin muita vähemmän lapsia, kertoo Perhebarometrin ensimmäinen kirjoittaja Tiia Sorsa.

– Esimerkiksi ruotsinkieliset taas toivovat keskimäärin muita enemmän lapsia.”

Tie toiveesta toteutukseen on kuitenkin pitkä. Jos kaikki ”puuttuvat” lapset saataisiin, suomalaisten keskilapsiluku olisi noin kaksi lasta, kun se nyt näyttää jäävän reilusti sen alle. Ero toivotun ja toteutuneen lapsiluvun välillä on tällä hetkellä noin 0,6 lasta 46–54-vuotiaiden ikäryhmässä, jossa lapsia ei enää juurikaan saada. Kun Perhebarometrissä tarkasteltiin 35–45-vuotiaita eri väestöryhmissä, missään ryhmässä ei ollut niin montaa lasta kuin he itse olisivat keskimäärin itselleen toivoneet.

– Taloudellisen tilanteen, parisuhteen, seksuaalisen suuntautumisen tai minkään muunkaan ei soisi olevan este, jos lapsen haluaa, kommentoi Väestöliiton toimitusjohtaja Eija Koivuranta.

Hän viittaa Perhebarometrin tulokseen, jonka mukaan lasta toivovien tyypillisimpiä syitä lykätä lastensaantia tai jättää lapsi hankkimatta ovat sopivan kumppanin puute ja heikko taloudellinen tilanne.

– Onko kaikilla sama mahdollisuus edes unelmoida lapsesta, Koivuranta kysyy.

Perhebarometri tarkasteli myös ensimmäistä kertaa Suomessa laajasti ilmastonmuutoksen ja yhteiskunnallisten kriisien vaikutusta lastensaantitoiveisiin.

– Aiemmissa tutkimuksissa ilmastonmuutoksen ja lapsilukutoiveiden yhteyttä on tutkittu kysymällä esimerkiksi, vaikuttaako huoli ilmastonmuutoksesta vastaajan lastensaantisuunnitelmiin. Nyt kysyimme asioita toisistaan erillään ja analysoimme, onko suurempi huoli ilmastonmuutoksesta yhteydessä matalampaan lapsilukuihanteeseen. Ja se oli, kertoo Sorsa.

– Talouskriisien vaikutus näkyi myös, mutta vain aikeissa: mitä huolestuneempi vastaaja oli taloudellisista kriiseistä, sitä vähemmän hän aikoi saada lapsia. Lapsilukuihanteisiin talouskriisit eivät olleet yhteydessä, Sorsa jatkaa.

Myös kysymys koronapandemian ja sodan vaikutuksista suomalaisten lastensaantiajatuksiin on kiinnostava.

– Sota Ukrainassa vaikutti osalla nuorista aikuisista lastensaantia koskeviin suunnitelmiin: toiset kokivat sodan alentaneen lapsitoivetta, toiset lisänneen. Kun miehillä toiveet olivat sekä kasvaneet että vähentyneet, näkyi sota naisilla vähentyneinä lapsitoiveina. Nuorista naisista jopa viidennes vastasi sodan vähentäneen toivetta saada lapsi, kertoo Perhebarometrin toinen kirjoittaja Noora Lehtonen.

– Koronapandemia vaikutti niin ikään osalla lapsitoivetta kasvattaen, osalla vähentäen. Erityisesti nuoret miehet kokivat pandemian vaikuttaneen lapsitoiveisiin. Valtaosa kuitenkin vastasi, ettei pandemia ollut vaikuttanut lastensaantia koskeviin toiveisiin.

Perhebarometri on saanut rahoitusta Alli Paasikiven Säätiöltä, Svenska Kulturfondenilta, opetus- ja Kulttuuriministeriöltä sekä Sosiaaliset verkostot, syntyvyys ja hyvinvointi ikääntyvässä väestössä -tutkimuskonsortiolta.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Loton potti nousi kahteen miljoonaan euroon

Lotosta ei löytynyt kierroksella 4/2023 täysosumia, joten ensi viikolla Loton potissa on kaksi miljoonaa euroa.

Säästyykö hoitajan aikaa?

Osa työnantajien edustajista ajaa voimakkaasti teknologian käytön huomioimista, jotta hoitohenkilökunnan määrää voidaan vähentää. Tutkimusnäyttö eri teknologisten sovellusten vaikutuksesta hoitohenkilökunnan ajankäyttöön kuitenkin puuttuu. Ennen kuin teknologian tuoma ajansäästö hoitotyöstä voidaan riippumattomalla tutkimuksella osoittaa, ei sen vaikutusta hoitajien ajankäyttöön voida todellisuudessa tietää.

Alarik Repo Turun Soitannollisen Seuran kunniapuheenjohtajaksi

Alarik Repo.

Suomen vanhin edelleen toimiva yhdistys Turun Soitannollinen Seura nimitti vuosikokouksessaan 21. tammikuuta kunniapuheenjohtajakseen Alarik Revon . Repo toimi seuran puheenjohtajana vuosina 1996–2010. Turun Soitannollisen Seuran orkesterissa hän on tähän mennessä soittanut 33 vuosijuhlakonsertissa.

Tutkimus: BA.1- ja BA.4–5-varianttiräätälöidyt koronarokotteet vähensivät vakavia tautitapauksia iäkkäillä

Tuoreen pohjoismaisen tutkimuksen mukaan BA.1- ja BA.4–5-koronarokotteet vähensivät vaikeita tautitapauksia iäkkäillä.

Taitaja2023-semifinaali järjestetään Turun Ammattiopistosäätiössä

Taitaja2023-kisan maalauksen ja tapetoinnin toinen semifinaali järjestetään Lausteella.

Vuosittain järjestettävän ammattitaidon SM-kilpailut eli Taitajan maalauksen ja tapetoinnin toinen semifinaali järjestetään Lausteella Turun Ammattiopistosäätiön tiloissa tiistaina 31. tammikuuta kello 9–15. Kisalajissa 404 käsiteltäviä töitä voivat olla muun muassa sisäseinäpintojen, sisäkattojen, lattioiden, ovien, ikkunapuitteiden, listoitusten, huonekalujen tai pattereiden maalaustyöt. Kilpailun arvioinnin pohjana käytetään osia pintakäsittelyalan perustutkinnon uudisrakennusmaalaus- ja rakennusten korjausmaalaus -tutkinnoista.

Työryhmä arvioimaan yksityisen turvallisuusalan ohjausta, valvontaa ja koulutusta

Sisäministeriö on asettanut työryhmän, joka arvioi yksityisen turvallisuusalan ohjausta, valvontaa ja koulutusta. Työryhmän tehtävänä on tehdä ehdotukset siitä, miten alan toimintaa voidaan kehittää.

TPS aloittaa Ykkösen Urheilupuiston Yläkentällä

TPS avaa Ykkösen kotipelinsä Urheilupuiston Yläkentällä. Kasper Hämäläinen kuuluu joukkueen johtaviin pelaajiin.

Miesten Ykkösen otteluohjelma on julkaistu. TPS:n osalta sarjapelit potkaistaan käyntiin lauantaina 15. huhtikuuta vierasottelulla tammisaarelaista EIF:ää vastaan.

Korkein hallinto-oikeus jätti tutkimatta valituksen uuden konserttitalon asemakaavamuutoksesta

Korkein hallinto-oikeus on jättänyt tutkimatta uuden konserttitalon asemakaavamuutoksesta tehdyn valituslupahakemuksen.

Sähkölämmitteisille omakotitaloille saattaa löytyä pian taas kysyntää

Sähkölämmitteisiä omakotitaloja on tällä hetkellä runsaasti myynnissä.

Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantasen mukaan nyt voisi olla oikea hetki hankkia sähkölämmitteinen omakotitalo, jos haaveena on asua omassa talossa. Sähkölämmitteisiä omakotitaloja on tällä hetkellä runsaasti myynnissä eri puolilla Suomea ja niiden hinnat ovat laskeneet suhteellisesti eniten kaikista omakotitalovaihtoehdoista. Sähkölämmitteisten talojen asumiskustannukset tulevat laskemaan merkittävästi sähkön hinnan ennustetun laskun myötä.

Eurojackpotin potti nousi noin 104 miljoonaan euroon, Raisioon 40 000 euron voitto Perjantai-Jokerista

Eurojackpot-arvonnasta ei löytynyt perjantaina (kierros 4/2023) täysosumia, joten ensi viikon tiistaina potissa on noin 104 miljoonaa euroa.

Talous pakottaa Tuto Volleyn luopumaan päävalmentaja Olli Kuoksasta

Olli Kuoksa tuli Turkuun tarkoituksenaan vetää monivuotinen projekti. Kuoksan aika Turussa päättyy kuitenkin jo tänä keväänä.

Lentopallon miesten Mestaruusliigan kevätkausi ehti hädin tuskin alkaa Tuto Volley tiedotti, ettei täksi kaudeksi Turkuun saapunut päävalmentaja Olli Kuoksa jatka seuran päävalmentajana kuluvan kauden jälkeen. Kuoksa siirtyy Hurrikaani-Loimaan päävalmentajaksi.

Rasekossa kaksi kaikille avointa vaatteiden kierrätystapahtumaa helmikuussa

Opiskelijat haluavat kannustaa kierrättämään vaatteita.

Raision seudun koulutuskuntayhtymä Rasekolle myönnettiin viime vuoden lopussa Opetus-, kasvatus- ja koulutusalojen säätiö OKKA:n toimesta oppilaitosten kestävän kehityksen sertifikaatti, jonka indikaattoreita ovat muun muassa kestävyystaitojen oppiminen ja ympäristövastuu.

Auto ojaan Liedossa, yksi kuoli

Liedossa kuoli liikenneonnettomuudessa yksi ja kolme kuljetettiin sairaalaan tarkistettavaksi perjantain ja lauantain välisenä yönä.

Luottamus takseihin romahtanut

Luottamus takseihin on romahtanut viidessä vuodessa, käy ilmi KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksesta. Vuonna 2017 takseihin luotti reilut neljä viidestä (vähintään melko paljon 84 %), joulukuussa 2022 enää reilut kaksi viidestä (43 %). Epäluottamuksensa ilmaisi lähes joka toinen (48 %). Epäluottamus on myös tasaista kaikissa vastaajaryhmissä.

Maaseudun paikalliseen kehittämiseen 223 miljoonaa euroa

Maa- ja metsätalousministeriö on hyväksynyt 52 Leader-ryhmää eli paikallista toimintaryhmää rahoituskaudelle 2023–27. Päätöksellä ministeriö osoitti Leader-ryhmille maaseudun paikalliseen kehittämiseen 223 miljoonaa euroa.

Lasten matkaopas Turkuun -kirja nyt kaikilla Turun eskareilla

Turun kaupunki hankki Turkuseuran julkaiseman väritys- ja tehtäväkirjan esikouluihin. Reilut 1 600 kirjaa on nyt maksuttomasti koko ikäluokan käytössä.

Pienet tekijät voivat nostaa yllättävästi parkkipaikkavahinkojen korjauskustannuksia, perjantai yleisin vahinkopäivä

Melkein 60 prosentissa parkkipaikkakolareista kolarin aiheuttanut henkilö jää tuntemattomaksi tai ajaja kolaroi yksin.

Selvitys: Julkisten elintarvikehankintojen kotimaisuusaste korkea, kasvisruuan tarjonta lisääntynyt

Kasvisruuan tarjonta on kyselyn perusteella lisääntynyt.

Maa- ja metsätalousministeriö seuraa, kuinka julkisten ruokapalveluiden tuottamien aterioiden kotimaisuusaste, vastuullisuus ja ravitsemuslaatu kehittyvät. Tuoreesta kyselystä selviää, että vastuullisuus huomioidaan ruokahankinnoissa monin tavoin ja lihan, maitotuotteiden ja kananmunien kotimaisuusasteen arvioidaan olevan yli 90 prosenttia.

Urheilu

Puukkokatsomo: Interillä mahdollisuus markkinointiin

Anton Aaltonen.

FC Inter sai haaviinsa tammikuussa äärimmäisen kiinnostavan pelaajan, kun Anton Aaltosen siirtyminen HJK:n organisaatiosta Turkuun varmistui.

TPS aloittaa Ykkösen Urheilupuiston Yläkentällä

TPS avaa Ykkösen kotipelinsä Urheilupuiston Yläkentällä. Kasper Hämäläinen kuuluu joukkueen johtaviin pelaajiin.

Miesten Ykkösen otteluohjelma on julkaistu. TPS:n osalta sarjapelit potkaistaan käyntiin lauantaina 15. huhtikuuta vierasottelulla tammisaarelaista EIF:ää vastaan.

Talous pakottaa Tuto Volleyn luopumaan päävalmentaja Olli Kuoksasta

Olli Kuoksa tuli Turkuun tarkoituksenaan vetää monivuotinen projekti. Kuoksan aika Turussa päättyy kuitenkin jo tänä keväänä.

Lentopallon miesten Mestaruusliigan kevätkausi ehti hädin tuskin alkaa Tuto Volley tiedotti, ettei täksi kaudeksi Turkuun saapunut päävalmentaja Olli Kuoksa jatka seuran päävalmentajana kuluvan kauden jälkeen. Kuoksa siirtyy Hurrikaani-Loimaan päävalmentajaksi.

TPS jäädyttää Jukka Vilanderin pelinumeron

Hannu Virtaa onnittelemassa Jukka Vilander ja Heikki Leime

Turun Palloseuran 100-vuotisjuhlakauden huomionosoitukset huipentuvat helmikuun 18. päivä pelattavassa TPS-Ässät-ottelussa. TPS nostaa Gatorade Centerin katonrajaan legendaarisen hyökkääjän Jukka Vilanderin numerolla 12 varustetun pelipaidan.

Olli Santalahti kohtaa UFC-veteraanin

Olli Santalahti.

Vapaaottelija Olli Santalahden seuraava ottelu on Helsingissä 11. helmikuuta Cage 57 -tapahtumassa. Turkulainen kohtaa illan pääottelussa serbialaisen Stefan Sekulicin . 30-vuotias Sekulic on otellut urallaan kaksi tappiollista ottelua UFC:ssä vuosina 2018 ja 2021. Kaikkiaan serbi on otellut 21 ottelua, joista on voittanut 14. Tosin kolme viimeisintä kamppailua tappioon teknisellä tyrmäyksellä.

Petteri Forsell jatkosopimukseen kanssa Interin kanssa

Petteri Forsell nähdään Interin paidassa myös ensi kaudella.

Ensimmäisen kokonaisen kautensa Interissä viime kesänä pelannut Petteri Forsell on solminut seuran kanssa jatkosopimuksen. Hyökkäävän keskikenttäpelaajan sopimus kattaa kauden 2023.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.