Kauko Röyhkältä uusi tulkinta klassisesta kärsimysnäytelmästä Aurinkobaletille
Turkulaisella tanssitteatteri Aurinkobaletilla on meneillään uudistusten ja muutosten vuosi. Uudistukset tulevat voimaan syyskauden alussa ja ne koskettavat niin teatterin toimitiloja, lippujärjestelmää kuin kahvilapalveluita. Uudenlaista näkökulmaa on myös ensi-iltateos Matteus-passiossa, joka huipentaa Aurinkobaletin syyskauden.
Aurinkobaletti on vuokrannut Manillan tehdaskiinteistöstä uuden tilan, Kattostudion. 210 neliön valoisassa tilassa on Aurajoen suuntaan avautuvat ikkunat ja tehdasmiljöön tuntua. Kattostudio toimii pääasiassa Aurinkobaletin harjoitustilana. Kattostudio mahdollistaa Aurinkobaletin kotinäyttämö Manilla-teatterin valjastamisen entistä tiiviimmin vapaan kentän ja vierailevien tanssiryhmien käyttöön, kun Aurinkobaletin harjoitukset voidaan siirtää teatterisalista Kattostudioon. Aurinkobaletti myös suunnittelee residenssitoimintaa uudistuneiden tilaratkaisujen mahdollistamana.
Manilla-teatterin lämpiön kahvila tuo syksyn valikoimiinsa Aurinkobaletin nimikkoleivoksen. Leivoksen valmistaa Aurinkobaletille turkulainen leipomo M-Bakery. Yrittäjä-kondiittorimestari Mikko Hietala on suunnitellut mangoleivoksen Aurinkobaletin auringonkeltaisen logon inspiroimana keväällä.
Aurinkobaletin lipunmyynti siirtyy Lippu.fi -järjestelmään, minkä ansiosta Föli-bussiliput saadaan teatterikävijöiden käyttöön elokuusta alkaen. Nousu paikallisliikenne Fölin busseihin tapahtuu ilmaiseksi teatterilipun viivakoodia näyttämällä ja se on voimassa kolme tuntia ennen esitystä ja kaksi tuntia esityksen jälkeen. Myös pdf-liput toimivat bussissa lipun QR-koodia näyttämällä. Föli-joukkoliikenteen alueeseen kuuluvat Turku, Kaarina, Raisio, Naantali, Lieto ja Rusko ja uusimpana 1.7.2024 alkaen myös Paimio.
Syksyn ensi-iltateoksessa, Matteus-passiossa, Aurinkobaletti tuo pääsiäisen tarinan nykypäivään. Kauko Röyhkä on käsikirjoittanut uudelleentulkinnan klassisesta kärsimysnäytelmästä Aurinkobaletille. Ismo Laakson sovitus Bachin sävellyksestä toimii Urmas Poolametsin koreografian ja ohjauksen pohjana. Monitaiteinen teos yhdistää tanssia, teatteria, klassista laulua ja uusia äänimaisemia. Teoksessa nähdään neljä tanssijaa ja kuusi muusikkoa ja se saa ensi-iltansa lokakuussa.
Teoksen ohjauksesta ja visualisoinnista vastaava Aurinkobaletin taiteellinen johtaja Urmas Poolamets kuvaa teoksen syntyä.
– Tänä vuonna olen työskennellyt Aurinkobaletissa jo 25 vuotta. Olemme sinä aikana luoneet monia teoksia pohjautuen tunnettuihin satuihin ja muihin klassikoihin. Aina alussa on ollut varovaisuus siitä, miten paljon niitä voi muokata, mutta lopputuloksena on ollut tuoreita ja menestyksekkäitä tulkintoja. Samalla olemme säveltäjä-muusikko Ismo Laakson kanssa muotoutuneet toimivaksi työpariksi. Tällä kertaa pyysimme mukaan myös Kauko Röyhkän käsikirjoittamaan teosta.
Aamuset-kaupunkimedia (AKM)