Saaristolaismarkkinat odottaa yleisöryntäystä
Turun Saaristolaismarkkinat järjestetään 26.–28. huhtikuuta Aurajoen rannassa Jokisatamassa, eli Läntisellä Rantakadulla Martinsillan ja Förin välisellä alueella. Paikalle on tulossa yli 80 myyjää, ja yleisön suosikkituotteisiin lukeutuvat muun muassa tuore kala, maustekala ja paistetut silakat ja muikut.
Saaristolaismarkkinat on ammattikalastajien, saariston ja rannikon alkutuottajien sekä muiden kalatuotteita valmistavien ja markkinoivien yrittäjien suoramyyntitapahtuma, jossa on mukana myös muita teemaan sopivia myynti- ja esittelypisteitä. Markkinajärjestäjänä toimii Turun Kalamarkkinayhdistys ry.
– Mikäli säänhaltijat ovat suosiollisia, odotamme jokirantaan tänä vuonna todellista yleisöryntäystä, jopa 60 000 kävijää. Viime vuonna kävijämääräksi laskettiin noin 48 000, ja uskomme että tänä vuonna se ylittyy reippaasti, kertoo kalastusmestari Lauri Rantanen Kalamarkkinayhdistyksen taustayhdistyksin kuuluvasta Länsi-Suomen Kalatalouskeskuksesta tiedotteessa.
– Markkinoiden suosikkituotteet liittyvät luonnollisesti kalaan. Ihmisiä kiinnostavat esimerkiksi tuore kala, maustekalat ja suosittuja ovat aina myös paistetut muikut ja silakat, joita voi nauttia paikan päällä.
Rantanen kertoo, että Turun Saaristolaismarkkinat on vakiinnuttanut paikkansa myyjien kalentereissa, ja alue on jälleen lähes loppuunmyyty. Tänä vuonna myyntipaikkoja on varattu yhteensä 83. Myyjistä seitsemän on ammattikalastajia, kymmenen muita kalanjalostajia. Käsityöläisiä ja muita alkutuottajia on 46 ja muita myyjiä 20.
Lapsille on tänä vuonna luvassa oma kalamarkkinateltta, joka lanseerattiin viime syksyn silakkamarkkinoilla. Sinne on luvassa ongintaa, arvonta ja hauska kuvausseinä.
Silakkajalosteita ja muita herkkuja kohta kolmen vuosikymmenen ajan valmistanut Pirjo Salonen on ollut alusta asti mukana Turun Saaristolaismarkkinoilla myymässä. Markkinoihin valmistautuminen on pitkä prosessi, ja osa tuotteista on jo tehty maustumaan hyvissä ajoin.
– Suuri osa tuotteistani on sellaisia, että ne ovat olleet myynnissä alusta asti. Turkulaisten suosikkeja ovat suutarinlohi ja Agricolan yrttisilakat, mutta ihmisiä kiinnostavat monipuolisesti muutkin tuotteet, kertoo Salonen.
Salosen valikoimassa onkin monen sortin maustesilakoiden lisäksi muun muassa kylmäsavulohta, valkosipulikurkkuja, saaristolaisleipää ja kalapasteijoita.
Pirjo ja Reima Salosen kalatuotteet valmistuvat käsityönä Hakalanrannassa, Taivassalossa ja perustuvat muun muassa Reima Salosen kalastamiin kaloihin. Tuotteiden myynti tapahtuu pitkälti markkinoilla ympäri Suomen. Odotukset tämän vuoden markkinoita kohtaan ovat korkealla, mutta Salonen tietää kokemuksesta, että myynti riippuu paljon säästä.
– Turun Saaristolaismarkkinat on hyvä myyntitapahtuma ja kauden avaus. Ihmiset ovat löytäneet uuden tapahtumapaikan hyvin ja siellä on mukava nähdä monia tuttuja. Asiakkaat arvostavat kotimaista kalaa ja alkutuotantoa. On mukava nähdä, että asiakkaina on nykyisin myös nuorempia ihmisiä, kertoo Salonen.
Saaristolaismarkkinat ovat avoinna perjantaina ja lauantaina kello 9–18 ja sunnuntaina kello 10–17.
Kalamarkkinayhdistyksen taustayhdistyksiä ovat Länsi-Suomen Kalatalouskeskus ry, Åbolands Fiskarförbund rf ja Lions Club Turku-Aninkainen-Linna ry. Yhdistyksen toiminnan tarkoituksena on Turun pitkän kalamarkkinaperinteen jatkaminen ja kehittäminen.
Paikkanumeroitu näytteilleasettajaluettelo myyntituotteineen löytyy markkinaviikolla Kalamarkkinayhdistyksen kotisivuilta sekä tapahtuman infopisteeltä.
Kevään parhaat ammattikalastajien valmistamat kalaherkut valitaan heti ensimmäisenä markkinapäivänä ja kilpailun tulokset julkaistaan tiedotusvälineille perjantaina 26. huhtikuuta. Palkinnot jaetaan samana päivänä kello 16 infopisteen edustalla.
Aamuset-kaupunkimedia (AKM)