Karjalanpiirakka vai riisipiirakka?
Karjalanpiirakka ei ole mikä tahansa piirakka. Karjalanpiirakalle myönnettiin vuonna 2003 EU:n nimisuoja. Nimisuoja tarkoittaa, että karjalanpiirakan valmistuksen on tapahduttava rekisteröidyn valmistusmenetelmän ja ainesosaluettelon mukaisesti.
Karjalanpiirakan nimisuoja on tärkeä osa sen kulttuurista merkitystä. Se suojaa pieniä tuottajia ja auttaa säilyttämään perinteisiä valmistustapoja. Mikäli tuote ei täytä karjalanpiirakan nimisuojassa asetettuja kriteerejä, sitä voidaan myydä riisipiirakkana. Leipätiedotuksen järjestämää Piirakkapäivää vietetään ensimmäistä kertaa 20. lokakuuta. Sen kunniaksi voi herkutella sekä karjalanpiirakoilla että riisipiirakoilla.
Karjalanpiirakan täyte on yleensä ohra- tai riisisuurimoista keitettyä puuroa, perunasosetta tai survottuja kasviksia. Riisipuuro valmistetaan määritelmän mukaan riisiryyneistä sekä vedestä tai maidosta.
– Karjalanpiirakan täytteenä voidaan käyttää myös kauraa, kertoo Maa- ja kotitalousnaisten ProAgria Itä-Suomen yritysasiantuntija Johanna Rinnekari tiedotteessa.
– Kaurainen täyte valmistetaan yleensä kaurasuurimoista.
Karjalanpiirakan taikinan valmistuksessa käytetään vettä, suolaa ja ruis- tai vehnäjauhoja. Kuoritaikina kaulitaan pyöreiksi tai soikeiksi mahdollisimman ohuiksi piirakankuoriksi, jotta piirakka pysyy paistettaessa rapeana. Päälle täyte levitetään ja reunat käännetään rypyttäen täytteen päälle niin, että piirakka jää keskeltä avoimeksi. Piirakat paistetaan korkeassa lämpötilassa nopealla paistoajalla, sillä se aikaansaa rapean kuoren ja vaikuttaa siten karjalanpiirakan makuun. Paistettujen karjalanpiirakoiden voiteluun käytetään voita, öljyä, vesi-maitoseosta tai kananmunaa.
Vuonna 2019 EU:n komissio hyväksyi muutoksen alkuperäiseen nimisuojattuun karjalanpiirakkareseptiin, minkä myötä laktoositonta maitojuomaa ja maitojauhetta voidaan käyttää karjalanpiirakan sisältämän riisipuuron valmistuksessa. Muutoksen mukaan karjalanpiirakan hyväksyttyjen täytteen ainesosina on myös perunahiutaleet. Myös suolaa saa käyttää karjalanpiirakan täytteessä.
EU:n nimisuojan tarkoitus on suojella paikallisia perinneruokia. Karjalanpiirakka on EU:ssa määritelty niin sanotuksi aidoksi perinteiseksi tuotteeksi (ATP). Määritelmän tarkoitus on suojata pieniä tuottajia, jotka tekevät tuotteitaan perinteisellä tavalla. EU:n aito perinteinen tuote -nimisuoja on suomalaisista tuotteista karjalanpiirakan lisäksi sahdilla ja kalakukolla, ja ulkomaalaisista tuotteista esimerkiksi feta- ja parmesan-juustoilla.
Aamuset-kaupunkimedia (AKM)