Logomon sillan viereisen pyörätallin taideteoksesta idea- ja toteutuskilpailu

Lasiseiniin tulevat teippaukset. Lasiseiniin tulevat teippaukset.

Turun kaupunki kutsuu avoimella haulla visuaalisen alan ammattilaisia ja opiskelijoita tekemään teosehdotuksia Turun Logomon sillan viereen sijoitettavan pyörätallin julkisivuihin. Kilpailuaika alkaa 25. marraskuuta ja päättyy 10. helmikuuta.  

Kilpailuun osallistujat voivat ehdottaa pyörätallin kahteen ulkoseinään toteutettavaa teoskokonaisuutta. Pyörätalli sijaitsee Ratapihankadun varrella Logomon sillan koillispuolella. Ehdotuksen toivotaan sisällöllisesti liittyvän sähköpyöräilyyn. Teoksessa saa tuoda esiin myös muuta kaupunkiliikkumista.

Teoksen toteutustekniikka on vapaa, mutta lähtökohtaisesti teos toteutetaan määräaikaisena julkisena taideteoksena. Teoksen tulisi kestää ulkoilmassa viiden vuoden ajan. Ehdotusta laadittaessa tulee ottaa huomioon, että pyörätalli tullaan siirtämään jossain vaiheessa toiseen sijaintipaikkaan. 

Kaikille vapaaseen käyttöön tarkoitettu pyörätalli toteutetaan metallirankaisena, ja sen kaksi taiteeseen varattua ulkoseinää on päällystetty pontatulla pellillä. Teos voidaan tarvittaessa kiinnittää taustan metallirankaan. Tallin etuseinä on lasinen, ja sen pintaan on asennettu Turun seudun pyöräbrändiä ja USER-Chi -hanketta kuvastavat teippaukset. Tallin katolle asennetaan aurinkopaneeleja keväällä 2023.

Tallin sisäpuolelta on mahdollista vetää sähköt taideteosta varten, mutta sähkövetojen kustannus tulee huomioida työn kustannuksiin. Teoksen käyttämän sähkön kustantaa tilaaja kohtuullisissa määrin. Taiteelle varattujen seinäpintojen mitat ovat: sivuseinä 9,8 x 3,6 metriä ja takaseinä 6,3 x 3–3,6 metriä (leveys x korkeus). Pyörätalli on paikallaan korkeintaan viisi vuotta. Pyörätallin piirustukset ja kuvat: turku.fi/pyoratallin-ideakilpailu.

Määräaikaan 10. helmikuuta mennessä saapuneiden ehdotusten joukosta valintatyöryhmä valitsee kolme toteuttamiskelpoista ideaa, joille jokaiselle myönnetään 800 euron palkinto. Palkittujen ehdotusten kesken järjestetään verkkoäänestys Kerro kantasi -palvelun kautta, jossa kaupunkilaiset pääsevät valitsemaan oman suosikkinsa ehdotusten joukosta.

Toteutettavan teoksen valinnassa yleisöäänestyksen tuloksen vaikutus on kolmasosa ja valintatyöryhmän arvion kaksi kolmasosaa. Toteutusta varten taiteilijalle myönnetään 9 200 euroa, josta voi varata maksimissaan 4 500 euroa teoksen toteutukseen kuuluviin työ-, materiaali-, kuljetus- ja ripustuskustannuksiin, loppuosan kohdentuessa taiteilijan palkkioon. Teos tulee olla valmiina ja sijoitettuna osaksi pyörätallia viimeistään 23. kesäkuuta.

Toteutettavaksi valittavan teoksen osalta arvioidaan ehdotuksen taiteellista laatua, sen liittymistä pyörätallin käyttötarkoitukseen, toteutuskelpoisuutta suhteessa resursseihin sekä teoksen sijoittumista osaksi kaupunkitilaa.

Turku on mukana kansainvälisessä EU:n Horisontti 2020 -ohjelman rahoittamassa USER-CHI-hankkeessa, jonka tarkoituksena on edistää sähköistä liikkumista monin eri keinoin. Projekti antaa kaupungeille ja yksityiselle toimijoille työkalut ja käytännön esimerkit älykkäistä latauspalveluista ja niiden toteuttamisesta. Euroopan mittakaavalla projekti antaa mahdollisuuden kehittää paikallista latausinfrastruktuuria yhteneväiseksi muun EU-alueen kanssa. Projektin perimmäinen tarkoitus on luoda pohja toimivalle ja asiakasystävälliselle sähköiselle liikkumiselle kaupunkiympäristössä. 

Yksi Turun keskeisimmistä tehtävistä hankkeessa on luoda koko kaupungin kattava sähkölatauksen yleissuunnitelma. Sen tarkoitus on muun muassa tukea julkisten ja yksityisten toimijoiden yhteistyötä latausinfran rakentamisessa sekä vauhdittaa kaupungin latausverkoston kehittymistä vastaamaan kasvavaan tarpeeseen. Suunnitelmalla haluamme myös viestiä, että sähköautoilu tulee olemaan jatkossa entistä helpompaa kehitystyön myötä.

Hankkeen myötä pienille sähköisille kulkuvälineille ollaan perustamassa latauspisteitä Turun alueelle. Latauspisteet tulevat sijaitsemaan Mäntymäessä ja Logomon sillan kupeessa pyörätallissa. Mäntymäen piste on tarkoitettu taloyhtiön asukkaille ja Logomon latauspiste on yleiseen käyttöön. Latauspisteet tulevat testikäyttöön vuonna 2023. Logomon sillan läheisyyteen rakennettavaan siirrettävään pyörätalliin on tulossa tilaa tavallisille pyörille sekä myös kuormapyörille. Tallissa on mahdollista muun muassa ladata sähköpyörää ja -potkulautaa sekä huoltaa polkupyöriä pyöränhuoltopisteessä.   

Valintatyöryhmään kuuluvat Stella Aaltonen, hankepäällikkö, Turun kaupunki, Oona Uusitalo, projektityöntekijä, Turun kaupunki, Marjo Aurekoski-Turjas, kokoelma-amanuenssi, Turun museokeskus, Ville-Matti Rautjoki, apulaisintendentti, Turun museokeskus ja Antti Jussila, kuvataiteilija, Turun taiteilijaseurojen edustaja.

Kilpailuun voivat osallistua visuaalisen alan koulutuksen saaneet henkilöt, joilla on vähintään toisen asteen tutkinto tai taidealan opiskelijat, joilla on esittää dokumentoitua näyttöä aiemmin toteutetuista teoksista. 

Myös työryhmät voivat osallistua, jolloin vähintään ryhmän vastuuhenkilö täyttää kilpailuohjelmassa esitetyt ammatillisuuden vaatimukset.

Kilpailuun osallistutaan sähköisesti osoitteessa https://link.webropolsurveys.com/S/400E0CFD0FBA6883.

Kilpailu avautuu verkossa torstaina 25. marraskuuta kello 9. Kilpailuaika päättyy keskiviikkona 10. helmikuuta kello 17. Palkinnonsaajien valinta on viikolla 7–8/2023. Yleisöäänestys on avoinna viikoilla 10–12/2023 .

Toteutettavan teoksen julkistaminen on viikolla 13/2023. Teos tulee toteutettuna osaksi pyörätallia 23. kesäkuuta mennessä.

Kilpailua ja teoksen toteutusta koskevia kysymyksiä voi lähettää 5.–12. joulukuuta osoitteeseen oona.uusitalo@turku.fi.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Wilma Murto Varsinais-Suomen paras urheilija, Jarno Koivunen paras valmentaja

Urheiluväki kokoontui Logomoon palkintogaalaan.

Logomossa juhlittiin varsinaissuomalaista urheiluvuotta 2022 yli 800 osallistujan voimin. Lounais-Suomen Liikunta ja Urheilu ry:n (LiikU) ja järjestäjäkumppaneiden isännöimässä gaalassa jaettiin tunnustusta liikunnassa ja urheilussa menestyneille henkilöille ja tahoille.

Loton potti nousi kahteen miljoonaan euroon

Lotosta ei löytynyt kierroksella 4/2023 täysosumia, joten ensi viikolla Loton potissa on kaksi miljoonaa euroa.

Säästyykö hoitajan aikaa?

Osa työnantajien edustajista ajaa voimakkaasti teknologian käytön huomioimista, jotta hoitohenkilökunnan määrää voidaan vähentää. Tutkimusnäyttö eri teknologisten sovellusten vaikutuksesta hoitohenkilökunnan ajankäyttöön kuitenkin puuttuu. Ennen kuin teknologian tuoma ajansäästö hoitotyöstä voidaan riippumattomalla tutkimuksella osoittaa, ei sen vaikutusta hoitajien ajankäyttöön voida todellisuudessa tietää.

Alarik Repo Turun Soitannollisen Seuran kunniapuheenjohtajaksi

Alarik Repo.

Suomen vanhin edelleen toimiva yhdistys Turun Soitannollinen Seura nimitti vuosikokouksessaan 21. tammikuuta kunniapuheenjohtajakseen Alarik Revon . Repo toimi seuran puheenjohtajana vuosina 1996–2010. Turun Soitannollisen Seuran orkesterissa hän on tähän mennessä soittanut 33 vuosijuhlakonsertissa.

Tutkimus: BA.1- ja BA.4–5-varianttiräätälöidyt koronarokotteet vähensivät vakavia tautitapauksia iäkkäillä

Tuoreen pohjoismaisen tutkimuksen mukaan BA.1- ja BA.4–5-koronarokotteet vähensivät vaikeita tautitapauksia iäkkäillä.

Taitaja2023-semifinaali järjestetään Turun Ammattiopistosäätiössä

Taitaja2023-kisan maalauksen ja tapetoinnin toinen semifinaali järjestetään Lausteella.

Vuosittain järjestettävän ammattitaidon SM-kilpailut eli Taitajan maalauksen ja tapetoinnin toinen semifinaali järjestetään Lausteella Turun Ammattiopistosäätiön tiloissa tiistaina 31. tammikuuta kello 9–15. Kisalajissa 404 käsiteltäviä töitä voivat olla muun muassa sisäseinäpintojen, sisäkattojen, lattioiden, ovien, ikkunapuitteiden, listoitusten, huonekalujen tai pattereiden maalaustyöt. Kilpailun arvioinnin pohjana käytetään osia pintakäsittelyalan perustutkinnon uudisrakennusmaalaus- ja rakennusten korjausmaalaus -tutkinnoista.

Työryhmä arvioimaan yksityisen turvallisuusalan ohjausta, valvontaa ja koulutusta

Sisäministeriö on asettanut työryhmän, joka arvioi yksityisen turvallisuusalan ohjausta, valvontaa ja koulutusta. Työryhmän tehtävänä on tehdä ehdotukset siitä, miten alan toimintaa voidaan kehittää.

TPS aloittaa Ykkösen Urheilupuiston Yläkentällä

TPS avaa Ykkösen kotipelinsä Urheilupuiston Yläkentällä. Kasper Hämäläinen kuuluu joukkueen johtaviin pelaajiin.

Miesten Ykkösen otteluohjelma on julkaistu. TPS:n osalta sarjapelit potkaistaan käyntiin lauantaina 15. huhtikuuta vierasottelulla tammisaarelaista EIF:ää vastaan.

Korkein hallinto-oikeus jätti tutkimatta valituksen uuden konserttitalon asemakaavamuutoksesta

Korkein hallinto-oikeus on jättänyt tutkimatta uuden konserttitalon asemakaavamuutoksesta tehdyn valituslupahakemuksen.

Sähkölämmitteisille omakotitaloille saattaa löytyä pian taas kysyntää

Sähkölämmitteisiä omakotitaloja on tällä hetkellä runsaasti myynnissä.

Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantasen mukaan nyt voisi olla oikea hetki hankkia sähkölämmitteinen omakotitalo, jos haaveena on asua omassa talossa. Sähkölämmitteisiä omakotitaloja on tällä hetkellä runsaasti myynnissä eri puolilla Suomea ja niiden hinnat ovat laskeneet suhteellisesti eniten kaikista omakotitalovaihtoehdoista. Sähkölämmitteisten talojen asumiskustannukset tulevat laskemaan merkittävästi sähkön hinnan ennustetun laskun myötä.

Eurojackpotin potti nousi noin 104 miljoonaan euroon, Raisioon 40 000 euron voitto Perjantai-Jokerista

Eurojackpot-arvonnasta ei löytynyt perjantaina (kierros 4/2023) täysosumia, joten ensi viikon tiistaina potissa on noin 104 miljoonaa euroa.

Talous pakottaa Tuto Volleyn luopumaan päävalmentaja Olli Kuoksasta

Olli Kuoksa tuli Turkuun tarkoituksenaan vetää monivuotinen projekti. Kuoksan aika Turussa päättyy kuitenkin jo tänä keväänä.

Lentopallon miesten Mestaruusliigan kevätkausi ehti hädin tuskin alkaa Tuto Volley tiedotti, ettei täksi kaudeksi Turkuun saapunut päävalmentaja Olli Kuoksa jatka seuran päävalmentajana kuluvan kauden jälkeen. Kuoksa siirtyy Hurrikaani-Loimaan päävalmentajaksi.

Rasekossa kaksi kaikille avointa vaatteiden kierrätystapahtumaa helmikuussa

Opiskelijat haluavat kannustaa kierrättämään vaatteita.

Raision seudun koulutuskuntayhtymä Rasekolle myönnettiin viime vuoden lopussa Opetus-, kasvatus- ja koulutusalojen säätiö OKKA:n toimesta oppilaitosten kestävän kehityksen sertifikaatti, jonka indikaattoreita ovat muun muassa kestävyystaitojen oppiminen ja ympäristövastuu.

Auto ojaan Liedossa, yksi kuoli

Liedossa kuoli liikenneonnettomuudessa yksi ja kolme kuljetettiin sairaalaan tarkistettavaksi perjantain ja lauantain välisenä yönä.

Luottamus takseihin romahtanut

Luottamus takseihin on romahtanut viidessä vuodessa, käy ilmi KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksesta. Vuonna 2017 takseihin luotti reilut neljä viidestä (vähintään melko paljon 84 %), joulukuussa 2022 enää reilut kaksi viidestä (43 %). Epäluottamuksensa ilmaisi lähes joka toinen (48 %). Epäluottamus on myös tasaista kaikissa vastaajaryhmissä.

Maaseudun paikalliseen kehittämiseen 223 miljoonaa euroa

Maa- ja metsätalousministeriö on hyväksynyt 52 Leader-ryhmää eli paikallista toimintaryhmää rahoituskaudelle 2023–27. Päätöksellä ministeriö osoitti Leader-ryhmille maaseudun paikalliseen kehittämiseen 223 miljoonaa euroa.

Lasten matkaopas Turkuun -kirja nyt kaikilla Turun eskareilla

Turun kaupunki hankki Turkuseuran julkaiseman väritys- ja tehtäväkirjan esikouluihin. Reilut 1 600 kirjaa on nyt maksuttomasti koko ikäluokan käytössä.

Pienet tekijät voivat nostaa yllättävästi parkkipaikkavahinkojen korjauskustannuksia, perjantai yleisin vahinkopäivä

Melkein 60 prosentissa parkkipaikkakolareista kolarin aiheuttanut henkilö jää tuntemattomaksi tai ajaja kolaroi yksin.

Urheilu

Wilma Murto Varsinais-Suomen paras urheilija, Jarno Koivunen paras valmentaja

Urheiluväki kokoontui Logomoon palkintogaalaan.

Logomossa juhlittiin varsinaissuomalaista urheiluvuotta 2022 yli 800 osallistujan voimin. Lounais-Suomen Liikunta ja Urheilu ry:n (LiikU) ja järjestäjäkumppaneiden isännöimässä gaalassa jaettiin tunnustusta liikunnassa ja urheilussa menestyneille henkilöille ja tahoille.

Puukkokatsomo: Interillä mahdollisuus markkinointiin

Anton Aaltonen.

FC Inter sai haaviinsa tammikuussa äärimmäisen kiinnostavan pelaajan, kun Anton Aaltosen siirtyminen HJK:n organisaatiosta Turkuun varmistui.

TPS aloittaa Ykkösen Urheilupuiston Yläkentällä

TPS avaa Ykkösen kotipelinsä Urheilupuiston Yläkentällä. Kasper Hämäläinen kuuluu joukkueen johtaviin pelaajiin.

Miesten Ykkösen otteluohjelma on julkaistu. TPS:n osalta sarjapelit potkaistaan käyntiin lauantaina 15. huhtikuuta vierasottelulla tammisaarelaista EIF:ää vastaan.

Talous pakottaa Tuto Volleyn luopumaan päävalmentaja Olli Kuoksasta

Olli Kuoksa tuli Turkuun tarkoituksenaan vetää monivuotinen projekti. Kuoksan aika Turussa päättyy kuitenkin jo tänä keväänä.

Lentopallon miesten Mestaruusliigan kevätkausi ehti hädin tuskin alkaa Tuto Volley tiedotti, ettei täksi kaudeksi Turkuun saapunut päävalmentaja Olli Kuoksa jatka seuran päävalmentajana kuluvan kauden jälkeen. Kuoksa siirtyy Hurrikaani-Loimaan päävalmentajaksi.

TPS jäädyttää Jukka Vilanderin pelinumeron

Hannu Virtaa onnittelemassa Jukka Vilander ja Heikki Leime

Turun Palloseuran 100-vuotisjuhlakauden huomionosoitukset huipentuvat helmikuun 18. päivä pelattavassa TPS-Ässät-ottelussa. TPS nostaa Gatorade Centerin katonrajaan legendaarisen hyökkääjän Jukka Vilanderin numerolla 12 varustetun pelipaidan.

Olli Santalahti kohtaa UFC-veteraanin

Olli Santalahti.

Vapaaottelija Olli Santalahden seuraava ottelu on Helsingissä 11. helmikuuta Cage 57 -tapahtumassa. Turkulainen kohtaa illan pääottelussa serbialaisen Stefan Sekulicin . 30-vuotias Sekulic on otellut urallaan kaksi tappiollista ottelua UFC:ssä vuosina 2018 ja 2021. Kaikkiaan serbi on otellut 21 ottelua, joista on voittanut 14. Tosin kolme viimeisintä kamppailua tappioon teknisellä tyrmäyksellä.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.