Stallbackenin kivinavetasta kuoriutui helmi
Nauvo on yksi Saariston helmistä ja paikoista, jossa muun muassa tuotetaan lähiruokaa paikallisille ravintoloille. Yksi näistä on Grännäsintien Hotelli Stallbacken, joka aloitti ensin pienemmän luokan majoitustoimintaa nimellä Grännäs Bed & Breakfast vuonna 1997.
– Vuonna 2008 laajensimme viereiseen kivinavettaan. Vanha Bed & Breakfast on nyt Pehtoorin talo ja toimii entisessä pehtoorin asunnossa. Hotelli valmistui nykyiseen muotoonsa vuonna 2008, kertoo yrittäjä Mikael Granqvist.
Vanha kivinavetta on rakennettu vuonna 1886. Navetta seisoi 50 vuotta tyhjänä, ennen kuin siitä aloitettiin rakentamaan ravintolaa.
Tämän takia talossa ei ole ollut mitään navetalle tyypillisiä hajuongelmia, koska kaiken oli jo luonto hoitanut, Granqvist muistelee.
Granqvist nostaa esiin, että paikassa on myös iso ravintola, johon mahtuu maksimisissaan satakunta henkilöä. Kesäisin heillä on illastamassa 15–45 asiakasta per ilta.
Ravintola on kuitenkin enemmän päivällis- ja tilausravintola ja avautuu kesällä joka ilta kello 18.
– Idea hotelliravintolan perustamiseen lähti rakennuksen hienoudesta. Lähdimme tavallaan liikkeelle rakennus edellä. Ruokaravintolan ylläpitämisen kultainen ajatus oli tukea majatalotoimintaa taloudellisesti, sanoo Granqvist.
Ravintolan perusidea on tarjota saaristolaisruokaa. Granqvist kuvailee ruokafilosofiaa à la carte -tyyppiseksi. Listalta löytyy alku-, pää- ja jälkiruokia sekä erilaisia juomia.
– Ruokalista on vapaavalintainen, eikä sisällä pakollista menupakettia. Asiakas voi valita haluamansa alku- ja pääruoan, tai vaikka syödä kaikki kolme ateriaa. Meille voi myös tulla vain istumaan iltaa ja nauttimaan viinistä, saaristo-oluesta tai Nauvon Gin Tonicista. Myymme myös ahvenanmaalaista olutta, Granqvist lisää.
Mikä sitten tekee Stallbackenin miljööstä erityisen? Mitä vierailija huomaa ensimmäisenä?
– Olemme pyrkineet säilyttämään kaiken mahdollisimman alkuperäisenä ja välittämään alkuperäisen tunnelman. Siitä huolimatta tilat ovat korkealaatuisesti remontoituja. Päärakennuksen hotellihuoneet ovat hyvin varusteltuja: niissä on televisio, jääkaappi ja tilauksesta myös kahvitarjotin. Huoneidemme varustelutaso on korkeampi kuin keskimäärin. Panostamme erityisesti palveluun ja koulutamme kausityöntekijämme muistamaan, että hyvä palvelu on tärkein asia. Se menee kaiken muun edelle, Granqvist painottaa.
Saaristossa toimimisen erityispiirre on auringonvalon merkitys. Se tekee ulkona syömisestä nautinnollista.
– Meillä on iso ulkoterassi ravintolan eteläpäässä. Vaikka olisi jo ilta, ulkona voi silti syödä lähes joka päivä. Se on aika erityistä, eikä varmasti onnistuisi Turussa tai Tampereella, hän huomauttaa.
Stallbackeniin on asennettu aurinkopaneeleita, ja terassia on laajennettu. Ravintolan aukioloaikoja on säädetty asiakasvirtojen mukaan.
– Vaikka virallisesti suljemme kello 22, olemme joustavia. Jos joku haluaa jäädä istumaan vielä puoli yhdentoista aikaan, se onnistuu, Granqvist kertoo.
Kurt Hedborg