Omenassa ja Kanelissa tuoksuvat isoäidin herkut
Kodikkuus ja herkullisuus tuntuu määrittelevän kaikkea Kuralan Kylämäen museoalueella sijaitsevassa kahvilassa. Soittolistalle on poimittu 1950-luvun musiikkia, joten Olavi VirranHopeinen kuu ja tuoreen pullan tuoksu saavat kahvilavieraan astelemaan lattiaa peittävillä räsymatoilla suoraan mummolaan.
Kahvilayrittäjä Sini-Tuuli Vanhatalo on ammatiltaan pianonsoitonopettaja. Elämä on kuitenkin heittänyt eteen kahvilatoiminnan. Kaikki alkoi Seikkiksen lastenkahvilasta, jota seurasi musiikkikahvilakokeilu Cafe Elegia Turun keskustassa.
Kuralan Kylämäen museoalueen kahvilatoiminta on ollut Vanhatalon vastuulla jo 11 vuotta.
– Paikka on kuin oma mummolani. Tällaisessa talossa puuhellan ääressä olen viettänyt lapsuutta. Nyt on kuitenkin modernit keittiötilat, jotka mahdollistavat ripeän ja monipuolisen toiminnan. Isoäidin aikaa seuraamme tekemällä itse kaiken mahdollisimman pitkälle perinnereseptien ohjeilla, Vanhatalo sanoo.
Toiminta-ajatuksena on ylläpitää luonnonmukaisuutta. Ruokien ja leivonnaisten raaka-aineet tulevat lähiseudun tuottajilta. Museoyhteistyökin toimii monella tasolla.
– Kun Iso-Kohmon emäntä kertoo museovieraille ruisleivän leipomisesta, me leivomme sitä täällä syötäväksi. Museossa kun ei saa tarjota maistiaisia.
Omena ja Kaneli toimii täysin omilla linjoillaan. Pikku nurkkaus on varattu lähiseudun harrastajien käsityö- ja askartelumyynnille. Kesän riemuna on jo pari vuotta toiminut nurkkahuoneen jäätelöbaari, josta saa niin persikkamelbat kuin bananasplitit. Niitä harvoin löytää muualta.
Hännän huippuna on Hurtta ja Mirri -palvelu, josta saa tilata lemmikkien juhliin synttäridonitsit ja -kakut. Nelijalkaiset ystävät ovat tarvetulleita myös paikan päälle herkuttelemaa lemmikkien jäätelöllä ja kekseillä.
– Meillä voi viettää kaikki elämänkaaren juhlat tai tilata juhliinsa toiveiden mukaan tehtyjä ruokia, kakkuja ja voileipäkakkuja. Juhla- ja cateringpalvelumme toimii ympäri vuoden. Jouluna valmistamme ruoat juhlapöytiin, koko menun asiakkaan toiveen mukaan kustomoituna. Kaikki on tuoretta, tilannetta ei helpoteta etukäteen pakastamalla, Vanhatalo kuvailee juhlasesonkia
Joulukattaukset tarjotaan toki myös täällä kahvilassa. Kaikki järjestyy kouliintuneiden vakioapulaisten kanssa. Asenteena on, että lepäämään ehtii sitten myöhemmin.
Kahvila on sovittanut aukioloaikansa ja lounastarjoilut museon tapahtumiin, vuotuisiin juhliin ja koulujen loma-aikoihin. Se on avoinna ympäri vuoden ainakin tiistaisin ja viikonloppuisin, kesällä ja koulujen loma-aikoina joka päivä.
– Nykyajan somen ja kiireen keskellä meillä saa viihtyä, istuskella kaikessa rauhassa, nauttia tunnelmasta ja leivonnaisista. Meillä santsikuppikin on ilmainen, mainostaa Vanhatalo, joka tuntee tekevänsä tärkeää ja merkityksellistä työtä juuri tällä kahvilakonseptilla.
Tiistai-iltaisin Omena ja Kaneli täyttyy live-musiikista kun Vanhatalo istahtaa pianon ääreen säestämään yhteislaulua. Maksuttomaan tilaisuuteen ovat kaikki tervetulleita laulamaan vanhoja iskelmiä.
Kahvilaan noustaan muutamat raput, joten sisäänpääsy ei ole esteetön.
Merja Marjamäki