Meksikolainen liharuokaklassikko taipuu mainiosti kalaversioksi
Ravintola Xoco`sin lounaalla leikitellään mauilla ja valmistetaan usein muunnelmia perinteisistä ruoista. Siis maukasta ruokaa pienellä twistillä. Söin lounaaksi mielettömän hyvää kalaruokaa, jonka tyylistä en ollut koskaan ennen maistanut. Chili con carne oli taipununut keittiössä Meksiko-tyyliseksi kalaversioksi, mareksi, yhdistämällä lohta, jättirapuja sekä avokadoa.
Chili con mare oli täydellinen sadepäivän ruoka; lämmin, tomaattinen ja maukas. Konditoria-ravintola Xoco`sin yrittäjä Sanna Huhtala kertoi, että chili con mare on mukavaa vaihtelua perinteisiin lohiruokiin, sillä useinkaan lohta ei tarjoilla tomaattikastikkeessa, ainakaan suomalaisessa keittiössä.
Sain keittiöstä mukaani reseptin, ja vinkin, että ruoka on näyttävyydestään huolimatta helppoa valmistaa kotikeittiössä.
Chili con mare à la Xoco`s
400 g tomaattimurskaa
2 dl kalalientä
1 chili hienonnettuna
1 sitruunankuori raastettuna
1 tl sitruunamehua
suolaa
pippuria
öljyä
160 g tuoretta lohta kuutioina
80 g jättirapuja
60 g soijapapuja
Hienonna chili ja freesaa minuutti tilkassa öljyä. Lisää kalaliemi sekä tomaattimurska. Keitä miedolla lämmöllä 20 minuuttia. Lisää sitruunan kuori, mehu, suola ja pippuri. Tarkista maku. Lisää lohi, ravut sekä soijapavut. Kypsennä hellästi noin 3 minuuttia, älä sekoita kovin sillä lohi rikkoutuu kypsänä helposti.
Kasvisriisi
100 g riisiä
300 g kasvislientä
4 g suolaa
300 g kuutioituja kasviksia (paprika, kesäkurpitsa, varsiselleri, sipuli)
öljyä
Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan, korvaa vesi kasvisliemellä ja lisää suola. Paista kasviksia muutama minuutti ja mausta. Yhdistä kypsä riisi ja kasvikset. Tarkista maku.
Avokadopyre
2 kpl avokado
2 kpl lime
80 g creme fraiche
suola
Soseuta kypsät avokadot mahdollisimman sileäksi. Lisää creme fraiche, limen mehut ja suola. Sekoita tasaiseksi. Tarkista maku. Lopuksi kokoa annos syvälle lautaselle. Koristele korianterilla, kevätsipulilla, chiliä, limelohkolla ja seesaminsiemenillä.
Henriikka Fingerborg