Käännytkö nukkuessa vatsallesi? Se on usein haitallista unelle ja terveydelle. Tässä syyt, seuraukset ja helppo ratkaisu!

Tutkimuksen mukaan suomalaisista 6,2 % nukkuu vatsamakuuasennossa ja 24,8 % useissa asennoissa, joihin voi kuulua vatsalla nukkuminen. Nykytietämyksen mukaan juuri tätä asentoa ei kuitenkaan suositella, sillä se voi aiheuttaa yllättäviä vaivoja. Yllättävää voi olla myös se, että vatsamakuuasentoa ei yleensä valita sen mukavuuden vuoksi, vaan muista syistä, joihin voi vaikuttaa.

Tempur Oy

Moni voi tunnistaa itsensä tästä: illalla asettelet tyynyn mukavasti pääsi alle ja nukahdat levollisesti hyvään asentoon, mutta aamulla herätessäsi huomaat olevasi vatsallasi ja niskasi on epäluonnollisessa asennossa. Silloin niska-hartiaseutu voi tuntua jäykältä ja vaivana saattaa olla myös orastava päänsärky. Yölliseen kääntyilyyn on olemassa selkeät syyt, joihin on helppo puuttua. Ota haltuun koulutetun nukkumisergonomian asiantuntijan (KNA) Tomas Storforsin vinkit, jotta et enää kääntyilisi öisin epäergonomisiin asentoihin!

Kova tai kulunut patja muuttaa nukkumisasentoa

”Yleinen syy miksi nukkuja kääntyy kylkimakuulta vatsamakuulle, on liian kova ja/tai kulunut patja; jämäkällä alustalla hartia ja lantio eivät pääse uppoamaan tarpeeksi syvälle patjan sisään ja kylkikaari jää ilman patjan tukea. Kun kylki laskeutuu liian alas kiinni patjaan, se aiheuttaa selkään virheasennon. Koemme sen ensin epämukavuuden tunteena ja jo kohta kipua. Viimeistään siinä vaiheessa luonnollinen reaktiomme on vaihtaa asentoa”, Tomas kiteyttää, ja lisää: ”vaihda patjaa”.

”Liian kova patja voi aiheuttaa myös puutumisoireita, jotka pakottavat kääntyilyyn. Vatsapuolemme on elastisempi, joten se sietää kovalla alustalla nukkumista paremmin kuin selkämme tai kylkemme. Liian kovan patjan yksi tunnusmerkki on se, että nukkuja kääntyilee ja muuttaa usein asentoa, koska pintaverenkierto on estynyt ja rangalle myös etsitään parempaa asentoa. Tämä on huonoa nukkumista, josta on terveyshaittoja. Ongelmia aiheuttaa tietysti myös liian pehmeä ja kulunut patja, sekin pakottaa asennon vaihteluun”, Storfors summaa problematiikkaa, jonka voi luoda kodin tärkein huonekalu; sänky.

Paine olkapäässä on yleinen ongelma – helppo korjata Tempur tyynyllä

”Toinen keskeinen syy kyljeltä vatsa-asentoon kääntymiselle on liian matala ja lyttyyn painuva tyyny; olkapäähän kohdistuu liian suuri paine, joka aiheuttaa epämukavuutta ja kipua. Asia korjataan siirtämällä olkapää kehon alta pois. Asento voi kääntyä silloin joko vatsalle tai osin selinmakuulle, ja näissä asennoissa keho ja ranka on usein haitallisesti kiertynyt”, Tomas linjaa huonon tyyny vaikutusta nukkuma-asentoon.

Vatsamakuuasento aiheuttaa usein vaivoja niska-hartiaseudulle ja selälle, sillä tässä asennossa kaula- ja rintaranka ovat kiertyneenä ja lanneranka voi yliojentua. Lopputuloksena on jäykkyyttä ja kipua. ”Kun tulet tapaamaan koulutettua nukkumisergonomian asiantuntijaa Tempurille, hän pyytää sinua näyttämään nukkumisasentosi ja kysyy, kääntyiletkö yön aikana vatsallesi tai selällesi. Syy asentoihin ja kääntyilyyn selvitetään ja sitten osataan neuvoa miten ja millä nukkuen voi säilyttää hyvän asennon läpi yön”.

Vatsa- tai selkäasennosta poisoppimiseksi on yhtenä keinona käytetty pyjamaan kiinnitettyä esinettä, joka estää nukkumisen ko. asennossa. Ensin tulisi kuitenkin selvittää mistä vatsa- tai selkäasento johtuu. Jos syynä asentoon on kylkimakuulle epäsopiva patja tai tyyny niin kylkiasentoa ei kannata tavoitella ennen kuin nämä nukkumisen apuvälineet ovat kunnossa.

”Hyvä muuten tiedostaa, että kaikille ei synny tuki- ja liikuntaelin haittoja epäergonomisesta vatsallaan nukkumisesta. Hyvin liikkuva nivelistö voi pelastaa vatsamakuuasennon aiheuttamilta jäykkyyksiltä ja kivuilta. Vaikka vatsallaan nukkuminen ei aiheuttaisikaan tuki- ja liikuntaelin-oireita, sitä ei suositella aivo-selkäydinnestekierron kannalta”, Tomas kertoo.

Yöllinen aivo-selkäydinnestekierto puhdistaa aivoja kuona-aineista ja kierron on todettu olevan tehokkainta kyljellään nukuttaessa. Tempurin toimeksiannosta tehdyn tutkimuksen mukaan suurin osa meistä nukkuukin kylkimakuuasennossa. Tulosten valossa herää helposti kysymys, miksi juuri kylkimakuuasentoa esiintyy eniten. Voisiko tehdä johtopäätöksen, että kylkimakuuasento on tarkoituksenmukaisin ja muut asennot seurausta kehnosta nukkumisergonomiasta tai jostain muusta ulkoisesta tekijästä, jota tulisi välttää?

Taulukosta selviää, että useissa eri asennoissa nukkuu noin neljännes. Määrä on varsin korkea. Oletuksena on, että näillä nukkujilla olisi haasteita patjan ja tyynyn yksilöllisessä sopivuudessa vartalolle. Patja on ehkä liian kova tai pehmeä tai esimerkiksi liian matala, jolloin siinä ei ole riittävästi joustovaraa olkapäälle ja lantiolle painua patjan sisään, jolloin kylkikaari jää tukematta.

TEMPUR-tyynyjen anatomisesti oikea muoto ja painetta vähentävät ominaisuudet lievittävät tehokkaasti niska-hartiaseudun kipuja, puutumisoireita ja niskan jännitystä sekä ohjaavat nukkujan oikeaan, ergonomiseen nukkuma-asentoon. Yksilöllisesti valittu tyyny voi vähentää niska-hartiaseudun kiputiloista johtuvaa päänsärkyä. Anna asiantuntijan auttaa myös tyynyvalinnassa. Tämä kannattaa koska riittävän pitkä ja laadukas uni on tärkeää terveydelle.

Tyynysuositukset eri asentoihin

Kyljellään nukkuvalle sopii TEMPUR-tyynymalleista esimerkiksi Original, jonka kaareva muotoilu tukee niskaa, palauttaa selkärangan luonnolliseen asentoonsa ja vähentää hartiaseudun jäykkyyttä. Myös uutuustyyny Sonata sopii hyvin kylkinukkujalle! Selinmakuuasennossa tai kylki-ja selinmakuuasennossa nukkuvalle paras tyyny on Millennium, jonka eteenpäin kallistuva reuna ja keskisyvennys tukevat selin- ja kylkimakuuasennossa nukkuvaa.

Voit keskustella verkkosivujemme chatissa asiantuntijan kanssa, joka arvioi sinulle sopivan tyynymallin. Hyödynnä myös tyynytarjouksemme!

Mikäli käännyt yöllä kyljeltä vatsa- tai selinmakuuasentoon, ns. pyörit vuoteessa paljon tai käsi tai selkä puutuu yöllä, ja oireesi vaikuttavat makuuasentoriippuvaisilta, sinun kannattaa varata veloitukseton nukkumisergonomian tarkistusaika koulutetulle nukkumisergonomian asiantuntijalle.

Asiantuntevan ja hymyilevän Tomaksen löydät Turun keskustan Tempur-myymälästä tai Raisiosta kauppakeskus Myllyn Tempur Brand Storesta. Lisätietoja Tempurbrandstore.fi.

Muiden mukavien nukkumisergonomian osaajien yhteystiedot valtakunnallisesti löydät nukkumisergonomia.fi sivustolta, jossa voit myös katsella aiheeseen liittyviä videoita tai lukaista oppaita.

Varaa aika ilmaiseen nukkumisergonomian kartoitukseen tästä! Ajanvaraajalle myös lahja ja kahvit.

Lähteet:

Hedok Lee, Lulu Xie, Mei Yu, Hongyi Kang, Tian Feng, Rashid Deane, Jean Logan, Maiken Nedergaard and Helene Benveniste. 2015. The Effect of Body Posture on Brain Glymphatic Transport.

Mannonen, S. 2019. Nukkumisergonomian yhteys koettuun selkä- ja niskakipuun : laaja nukkumisergonomiatutkimus

Tule tekemään Turku-kransseja tunnelmalliseen työpajaan

Turkuseura toteuttaa yhteistyössä kukka-alan yrittäjän Gina Suomen kanssa työpajan, jossa osallistujat pääsevät tekemään Turku-aiheisia kukkakransseja. Tapahtuma järjestetään Turun Vanhassakaupungissa, Brinkkalan talon sisäpihalla tiistaina 23. elokuuta klo 17–19.30.

Oletko huolissasi hintojen nousemisesta? – Näin saat rahasi riittämään

Kuluneen vuoden aikana inflaation nousu on ollut merkittävän suurta. Inflaatio heikentää rahanarvoa, mikä puolestaan johtaa hintojen nousemiseen. Kuluttajat voivat kuitenkin itse vaikuttaa siihen miten hintojen nousu näkyy arjessa. Kun hyödykkeiden hinnat nousevat, täytyy rahaa silloin saada säästöön jostain muusta. Listasimme tähän kahdeksan säästövinkkiä, miten saat rahasi riittämään, kun päivittäisten hankintojen hinnat nousevat.

Helteet keskeyttäneet kalastuslupien myynnin eri puolilla Suomea

Metsähallituksen kalastuskohteiden lupamyyntiä on jouduttu sulkemaan lämmenneiden vesien vuoksi eri puolilla maata. Monilla kohteilla veden lämpötila on noussut erityisesti lohikalojen kannalta jo kriittisen korkeaksi. Tällä hetkellä lupamyynti on keskeytetty kahdeksalla kohteella, ja tilannetta arvioidaan uudelleen 11.7. Asiakkaita kehotetaan siirtämään jo hankitut kalastusluvat myöhempään ajankohtaan.

Kansanedustaja Ritva Elomaa: Korkeimman oikeuden ennakkopäätös vaarantaa eläinten hyvinvoinnin

Perussuomalaisten kansanedustaja Ritva ” Kike ” Elomaa on jättänyt kirjallisen kysymyksen koskien eläinsuojeluviranomaisten toimivaltaa. Hän kysyy miten hallitus tulee tehostamaan eläinsuojeluviranomaisten toimintaa ja onko hallituksella tahtoa laajentaa eläinsuojeluviranomaisten toimivaltaa erityisesti eläinten omistusoikeudesta päättämisen suhteen.

Kadunrakennustöitä Juhana Herttuan puistokadulla

Kadunrakennustyö alkaa tiistaina 5. heinäkuuta Juhana Herttuan puistokadulla, välillä Juhana Herttuan puistokatu 16 – Ebba Brahen katu. Yksi ajokaista pois käytöstä molemmista ajosuunnista. Liikenne tulee ruuhkautumaan merkittävästi Juhana Herttuan puistokadulla aamu- ja iltalaivojen lähtöjen aikana.

Åbo Akademin varainhankinta sujui yli odotusten

Åbo Akademin varainhankintakampanja ylitti odotukset. Kohdennetun rahoituksen suurimpia vastaanottajia olivat kasvatustieteen, luonnontieteiden, humanististen tieteiden ja tekniikan koulutusalat.

Luisteluguru Tiia Hurme kehuu Varissuon jäähallin uutta jäädytystekniikkaa

Varissuon jäähallissa on uudella jäädytystekniikalla tehty jää. Uuden jäädytystekniikan tavoitteena on entistä parempi jään laatu. Jäädytystekniikalla tavoitteellaan sitkeää, liukasta, kirkasta sekä energiatehokasta jäätä.

Vähintään viiden huoneiston kiinteistöillä tulee olla tästä päivästä alkaen biojäteastia tai kompostori

Biojätteenkeräys laajenee Lounais-Suomen Jätehuollon (LSJH) alueella uuden jätelain mukaisesti tänään perjantaina 1. heinäkuuta. Taajamassa sijaitsevilla viiden tai useamman huoneiston asuinkiinteistöillä tulee olla pihassa joko biojäteastia tai biojätekompostori viimeistään heinäkuun alusta alkaen.

Suomen Osuuspankin hallinto nimetty

Suupohjan Osuuspankin, Liedon Osuuspankin ja Piikkiön Osuuspankin sulautumisesta syntyneen Suomen Osuuspankin hallintovalinnat on julkistettu. Liedon Osuuspankin hallituksen puheenjohtaja Jussi Karttila valittiin pankin hallitukseen.

Kansanedustaja Sandra Bergqvist haluaisi Turun lentoasemalle lisää lentoyhteyksiä

Sandra Bergqvist.

Koronapandemia on vaikuttanut lentoliikenteeseen ympäri Suomea. Lentomatkojen kysyntä on jälleen kasvanut samalla kun lentoyhteyksien tarjonta Turun lentoasemalta on heikentynyt selvästi. Kansanedustaja Sandra Bergqvist (RKP) on huolestunut tästä kehityksestä.

Turun Herttuankulman asemakaava-alueen rakentaminen alkaa

Herttuankulman asemakaava-alueen rakentaminen alkaa tällä viikolla ja kestää lokakuuhun 2025 saakka. Tässä vaiheessa rakentaminen vaikuttaa liikennejärjestelyihin niin, että Juhana Herttuan puistokadulle tulee käyttöön kiertotie, joka on käytössä elokuun loppuun.

Merivartioston kyytiin voi loikata viikonloppuna Twitter-maratonissa

Länsi-Suomen merivartiosto (LSMV) järjestää tulevana viikonloppuna Twitter-maratonin. Twiitteriin ilmoitetaan jokainen saatu tehtävä 24 tunnin ajalta, työturvallisuuden ja asianomaisten yksityisyyden huomioiden.

Turku toisena Suomen Vuokranantajien kaupunkirankingissa

Suomen Vuokranantajien kaupunkirankingin kakkonen on jo toista kertaa peräkkäin Turku. Kaupunkirankingissa arvioidaan kaupunkien houkuttelevuutta asuntosijoittajan näkökulmasta eri mittareilla. Koronan vaikutukset kaupungin vuokra-asuntomarkkinaan ovat olleet kokonaisuutena vähäiset, mutta kiinnostus suurempia asuntoja kohtaan on kasvanut selvästi pandemian aikana. Vuokrien nousu oli Turussa koko maan nopeinta.

Itäharjun Prisman kierrätyspiste muuttaa

Turun Prisma Itäharjun yhteydessä sijaitseva Rinki-ekopiste on siirretty toiselle puolelle kaupan pihaa. Syynä ovat rakennustyöt. Rinki-ekopisteellä kerätään muovi-, kartonki-, lasi- ja metallipakkauksia sekä kodin pienmetallia. Lisäksi Ringin kumppanit keräävät pisteellä paperia ja vaatteita.

Turun yliopisto ylitti viiden miljoonan euron keräystavoitteensa

Turun yliopiston tohtoripromootio toukokuussa 2022.

Turun yliopisto on kerännyt lahjoituksia yrityksiltä, yhteisöiltä ja yksityishenkilöiltä noin 5,2 miljoonaa euroa valtion vastinrahakaudella 15.6.2020–30.6.2022. Vastinrahakausi päättyy tänään. Turun yliopiston tavoite oli kerätä 5 miljoonaa euroa.

Sinilevien määrä nousussa rannikkovesissä

Sinilevä on runsastunut merialueilla, ja havainnot painottuvat Saaristomeren sisä- ja välisaaristoon. Avomerialueen sinilevähavainnot sijoittuvat enimmäkseen ulkosaariston suojaisiin kohtiin. Myös järvissä on havaittu vähäisiä määriä sinilevää, Säkylän Pyhäjärvellä runsaamminkin.

Uudet tuulivoimapuistot liki kolminkertaistavat Naantalin Energian tuulisähkötuotannon

Parhan tuulivoimapuisto.

Pyhäjoen Parhan tuulivoimapuisto ja Haapaveden Hankilan tuulivoimapuisto lähes kolminkertaistavat Naantalin Energian nykyiset tuulisähkön tuotanto-osuudet. Uudet tuulivoimapuistot vihittiin käyttöön peräkkäisinä päivinä 29. ja 30. kesäkuuta. Ne tuottavat jatkossa merkittävän osan Naantalin Energian myymästä tuulisähköstä. Molempien puistojen rakennuttajana on Puhuri Oy, josta Naantalin Energian osakkuusyhtiö Katternö Kraft Oy omistaa suuren osuuden.

Matkustamiseen liittyvät koronatoimet päättyvät Suomen rajoilla huomisesta alkaen

Koronapandemiaan liittyvät terveysturvallisuustoimet Suomen rajanylityspisteillä päättyvät. Perjantaista 1.7. lähtien matkustajien ei enää tarvitse esittää koronarokotuksiin tai sairastettuun tautiin liittyviä todistuksia maahan tultaessa eikä käydä koronatestissä. Koronaan liittyvien terveysturvallisuustoimien päättymien koskee sekä Suomen sisä- että ulkorajoja. Sisäraja tarkoittaa Suomen ja muun EU- tai Schengen-alueen välistä rajaa ja ulkoraja Suomen ja EU- tai Schengen-alueen ulkopuolisen alueen rajaa.

Urheilu

Luisteluguru Tiia Hurme kehuu Varissuon jäähallin uutta jäädytystekniikkaa

Varissuon jäähallissa on uudella jäädytystekniikalla tehty jää. Uuden jäädytystekniikan tavoitteena on entistä parempi jään laatu. Jäädytystekniikalla tavoitteellaan sitkeää, liukasta, kirkasta sekä energiatehokasta jäätä.

Maalivahtilupaus Ada Liljeström: ”Unelmoin, että pääsisin Helmarien matkaan”

Ada Liljeströmin vahvat otteet on pistetty merkille maajoukkuevalmentajien keskuudessa.

Suomen naisten jalkapallomaajoukkue selvitti tiensä EM-lopputurnaukseen jo viime vuoden puolella. Helmarit eivät jättäneet mitään epäselväksi, vaan voittivat oman karsintalohkonsa. Suomi joutuu kuitenkin itse kisoissa todella hurjaan kyytiin, sillä samaan alkulohkoon arvottiin Saksa, Espanja sekä Tanska. Jalkapallon mahtimaita kaikki.

Inter kaipaa hyökkäykseensä maalintekovoimaa Benjamin Källmanin lähdön myötä

Benjamin Källman on tehnyt viime vuosina tasaisesti tulosta Interin hyökkäyksessä.

Vielä keskiviikkoiltana Benjamin Källman nähtiin Kupittaan nurmella, kun Inter pudotti HJK:n jatkosta Suomen Cupissa. Sen jälkeen edessä ovat ulkomaan kentät. Toivottavasti pysyvämmin kuin muutaman vuoden takaisilla lainapesteillä, jotka eivät johtaneet läpimurtoon kansainvälisillä kentillä.

Otteluanalyysi: Inter pudotti Klubin cupista rankkareilla

Benjamin Källman nähtiin viimeistä kertaa Interin paidassa, ainakin toistaiseksi.

Inter kohtasi HJK:n jo kolmannen kerran tällä kaudella, nyt Suomen cupin puolivälierissä Kupittaalla. Inter voitti maalittoman varsinaisen peliajan jälkeen rangaistuskisassa maalein 5-4 ja eteni välieriin yhdessä FC Lahden, Kuopion Palloseuran ja HIFK:n kanssa. Inter kaikki laukaisijat eli Petteri Forsell , Benjamin Källman , Matias Ojala , David Haro ja Roger Bonet vetivät pallon verkkoon. HJK:lla onnistujia oli neljä ( David Browne , Anthony Olusanya , Pyry Soiri ja Arttu Hoskonen ) mutta kun kisan ensimmäinen ampuja eli Bojan Radulovic kiskaisi pallon taivaan tuuliin, eteni Inter jatkoon. Keskinäisissä kohtaamisissa voitot ovat Interin hyväksi 2-1.

Interin junioreita nimetty UEFA:n A-malliryhmäleirille

Interistä on nimetty yhteensä viisi 2006–07 syntynyttä junioria UEFA A -malliryhmäleirille. Leiri järjestetään Eerikkilän urheiluopistolla 4.–7. heinäkuuta.

Helmarit hioo EM-kuntoa Kupittaalla maanantaina

Suomen naisten A-maajoukkue pelaa toiseksi viimeisen EM-kisoihin valmistavan ottelunsa maanantai-iltana Kupittaalla. Kello 18.15 alkavassa ottelussa vastaan asettuu Japani.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.