Kolakeksien jouluinen versio tuo piristystä piparipöytään
Vieraita tulossa ja pitäisi nopeasti leipoa jotain hyvää? Nämä paahteiset ja kinuskiset piparkakkupalat valmistuvat helposti muutamasta aineksesta, eikä valmistukseenkaan kulu paljon aikaa. Ruotsalaiset rakastavat perinteisiä kinuskikeksejä (kolasnittar) niin, että niistä on versioita joka makuun. Yhdistävä tekijä kaikissa versioissa on kuitenkin vaalea siirappi, joka antaa kekseille paahteista kinuskinmakua sekä sitkeän sisustan.
Ruotsalaiset laittavat kekseihin esimerkiksi inkivääriä, suklaata, kanelia tai vaikkapa lakritsijauhetta. Nämä jouluiset piparkakkupalat sisältävät nimensä mukaisesti piparkakkumaustetta, ja sopivat siten mainiosti tähän juhlakauteen. Reseptillä valmistuu noin 30 kpl piparkakkupaloja.
Taikinan valmistukseen ei tarvita ihmeellisiä välineitä, kulho ja vispilä riittää. Taikinasta muodostetaan kolme pötköä, joita painellaan hieman haarukalla ennen uunia. Keksit voi koristella halutessaan raesokerilla. Uunin jälkeen pötköistä leikataan viistoja paloja heti lämpimänä.
Piparkakkupalat (noin 30 kpl)
100 g huoneenlämpöistä voita
1 dl sokeria
2 tl piparkakkumaustetta
2 rkl vaaleaa siirapia
2,5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
koristeeksi raesokeria
Lämmitä uuni 175 asteeseen. Vispaa keskenään huoneenlämpöinen voi, sokeri, piparkakkumauste sekä vaalea siirappi. Sekoita leivinjauhe vehnäjauhojhin. Sekoita seos muiden ainesten kanssa taikinaksi. Jaa taikina kolmeen osaan ja tee kaikista noin 30 cm pitkiä rullia. Laita rullat leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja painele rullia hieman haarukalla. Taikina leviää uunissa joten ihan littanaksi niitä ei kannata painella. Koristele halutessasi raesokerilla.
aista uunin keskiosassa 10-12 minuuttia. Ota pelti pois uunista ja leikkaa keksit heti lämpiminä viistoiksi paloiksi.
Henriikka Fingerborg














