Kekseliäät kalareseptit keräävät kehuja

Sitruunapestoahven ja kaalipihvi.
Sitruunapestoahven ja kaalipihvi. Kuva: Mikko Niemi

– Kala on uskomattoman monipuolinen raaka-aine – sen voi paistaa, grillata, kypsentää uunissa, friteerata tai tarjota vaikka raakana. Kala on nopea valmistaa ja myös valmiina löytyy paljon hyviä kalatuotteita, kuten säilykkeitä ja graavikalaa, listaa Mikko Niemi.

Hän ylläpitää suosittua, ahkerasti päivittyvää Aromipaja.fi-sivustoa.

Aromipaja tarjoilee kekseliäitä, helposti lähestyttäviä reseptejä. Lopputulos on useimmiten näyttävä, vaikka itse resepti ei olisikaan vaikea, sillä tyylikäs esillepano on Niemelle tärkeää.

Kala kuuluu Niemen lempiraaka-aineisiin, joten kalaan liittyviä reseptejä on sivustolla paljon. Kaikkein mieluisimpia hänelle ovat kotimaiset kalat, erityisesti kuha ja ahven. Kuha siksi, että sen maku on hienostunut ja se sopii moneen ruokaan, ahven siksi, että se on maukas ja sopivan kokoinen kala, joka taipuu niin klassisiin kuin moderneihinkin annoksiin.

Kun kylään tulee vierailta, Niemen bravuuri on Kuha Polignac, puolalaisittain valmistettu uuniruoka, jossa yhdistyvät kuha, herkkusienet ja kermapohjainen kastike. Tämä resepti on kulkenut perheessä vuosikymmeniä ja hurmannut lukemattomat vieraat. Uudemmista resepteistä kestosuosikki on sitruunapestoahven, joka saa raikkaan maun valmiista sitruunapestosta.

Niemi jakaa reseptejään ahkerasti Facebookin Syödään kalaa -ryhmään, jossa ne keräävät usein runsaasti kehuja.

Niemen kiinnostus ruokaan juontaa juurensa lapsuuteen, jolloin perheessä kokattiin yhdessä. Teini-iässä hän alkoi kokeilla omia reseptejä, ja vuosien varrella ystävät alkoivat pyytää niitä yhä useammin – välillä jopa tekstiviestillä kesken kauppareissun. Lopulta syntyi ajatus koota reseptit yhteen paikkaan sekä itselle muistiin että toisten iloksi, ja Aromipaja näki päivänvalon.

Niemi työskentelee IT-alalla ohjelmistoyrityksessä, mutta hän käyttää vapaa-aikansa intohimoisesti ruoanlaittoon, valokuvaukseen ja reseptien kehittämiseen. Aromipajaa varten kokataan ahkerasti joka viikonloppu, ja uusia reseptejä syntyy koko ajan rivakalla tahdilla, yleensä pari-kolme per viikko.

Sivustosta onkin kymmenen vuoden aikana kasvanut laaja reseptiarkisto, jossa on jo yli 600 ohjetta.

– Seuraan paljon somea ja keksin sieltä ideoita, joita haluan toteuttaa. Joskus idea voi lähteä vaikka ruuan esillepanosta, ja päätän, että haluan tehdä juuri tuollaisen annoksen. Matkan varrella saatan kuitenkin vaihtaa alkuperäisestä reseptistä jopa kaikki osaset, naurahtaa Niemi.

Monelle on vaikeaa keksiä tutusta raaka-aineesta jotain uutta, joten Niemi suosittelee lähestymään kalaa esimerkiksi maustamisen kautta. Tuttu kirjolohi tai vaalea kala saa uutta potkua, kun sen maustaa vaihteeksi aasialaisittain, ja tekee sille kastikkeen kookosmaidosta, inkivääristä ja chilistä.

Joskus idea taas voi tulla lisukkeesta, kuten nyt sesongissa olevasta ja edullisesta kaalista. Kun kaalin leikkaa sentin paksuisiksi kiekoiksi, maustaa suolalla ja pippurilla ja halutessaan kuorruttaa juustolla, valmistuu uunissa näyttävä lisuke kalalle. Kypsennys pehmittää ja makeuttaa kaalin herkulliseksi, ja kaalipihvin päälle Niemi paistaisi vaikkapa ahvenfileet.

– Reseptejä pystyy muokkaamaan loputtomiin, kun vaihtaa lisuketta tai tekee välillä kylmän kastikkeen, välillä lämpimän. Rohkeasti vain kokeilemaan, Niemi kannustaa.

Tällä hetkellä julkaisuaan Aromipajaan odottavat muun muassa ahvenfileet ravunpyrstö-hollandaisessa, savulohimakaronilaatikko, välimerellinen lohimureke ja kermainen savumuikkupasta.

Kuha Polignac – kuhaa puolalaisittain

(4 hlölle)

500 g (4 kpl) tuoreita kuhafileitä

200 g herkkusieniä

1 kpl pieni hienonnettu sipuli

1 tl suolaa

½ kpl sitruuna

2-3 dl kuivaa valkoviiniä

1 rkl voita

1 rkl vehnäjauhoja

1 rkl voita

3 dl kuohukermaa

1 kpl kananmunan keltuainen

suolaa

cayennepippuria

2 dl juustoraastetta

Huuhtele herkkusienet ja halkaise ne. Levitä voidellun uunivuoan pohjalle puolet herkkusienistä ja hienonnetut sipulit

Suolaa kuhafileet ja taita ne kaksin kerroin. Laita kuhafileet limittäin vuokaan. Levitä loput herkkusienistä kalafileiden pinnalle ja purista sitruunanmehu niiden päälle. Kaada viini vuokaan ja keitä kalaa 10–15 minuuttia peitettynä (kansi tai folio) 250 asteessa uunissa.

Kaada liemi vuoasta kattilaan ja keitä sitä ilman kantta niin, että se haihtuu kolmannekseen. Sekoita jauhot juoksevaan voihin notkeaksi tahnaksi ja lisää seos nokareina kiehuvan liemen joukkoon suurukseksi. Lisää 2 dl kermaa ja keitä 5 minuuttia. Sekoita keltuainen kastikkeeseen. Vaahdota loppukerma (1 dl) ja sekoita se kastikkeen joukkoon. Mausta kastike suolalla ja ripauksella cayennepippuria.

Kaada kastike vuokaan ja levitä juustoraaste pinnalle. Kuorruta vuokaa 275°C uunissa grillivastuksen alla noin 5 minuuttia ennen tarjoilua. Nauti keitetyn riisin kera.

Sitruunapestolla maustetut ahvenfileet ja kaalipihvit

(4–6 hlölle)

500 g ahvenfileitä

135 g sitruunapestoa

2 dl pankojauhoja

½ tl suolaa

1-1½ kg varhaiskaalia

2 dl maustamatonta majoneesia

3 tl kokojyväsinappia

1 rkl paksua balsamicokastiketta

1 tl suolaa

1 tl rouhittua mustapippuria

1 dl mantelirouhetta

(pinnalle juustoraastetta)

Mausta ahvenfileet suolalla ja asettele ne uunipellille leivinpaperin päälle. Levitä sitruunapesto ahvenfileiden päälle. Ripottele pankojauhoa ahvenfileiden päälle reilusti. Paista ahvenfileitä uunissa 220°C noin 10 minuuttia, kunnes ne ovat kauniin värisiä.

Leikkaa varhaiskaali noin 1 senttimetrin paksuisiksi viipaleiksi. Laita kaaliviipaleet uunipellille leivinpaperin päälle. Ripottele viipaleiden päälle suolaa ja mustapippuria. Sekoita keskenään majoneesi, kokojyväsinappi ja balsamicokastike. Lisää noin ruokalusikallinen majoneesikastiketta per yksi kaaliviipale. Ripottele kaalipihvien päälle mantelirouhetta ja halutessasi juustoraastetta.

Paahda kaalipihvejä uunissa 200 asteessa noin 20–30 minuuttia, kunnes kaali on kypsää ja kauniin väristä.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Indie pop -bändi Goodnight Monsters juhlakeikalle

Goodnight Monsters vuosimallia 2008.

Turkulaisen Goodnight Monstersin debyyttilevyn The Brain That Wouldn’t Die julkaisusta tulee syksyllä kuluneeksi 20 vuotta. Yhtye kasaa rivinsä ja soittaa helsinkiläisen Merriesin kanssa kaksi juhlakeikkaa. Merries täyttää tänä vuonna 15 vuotta. Keikkapaikkoina ovat 22. elokuuta Loose Helsingissä ja 20. syyskuuta Dynamo Turussa.

Wizz Air avaa suoran reitin Turusta Vilnaan

Lentoyhtiö Wizz Air tekee lyhyen ajan sisään jo toisen reittiavauksen Turussa. Joulukuussa avautuvan uuden lentoreitin kohde on Liettuan pääkaupunki Vilna. Euroopan nopeimmin kasvaviin lentoyhtiöihin kuuluva Wizz Air on lähiaikoina julkaissut merkittävän määrän uusia reittejä eri puolille Eurooppaa. Turku on nyt saamassa osansa näistä avauksista, sillä yksi uusista yhteyksistä tulee Turun ja Vilnan välille.

Kekseliäät kalareseptit keräävät kehuja

Sitruunapestoahven ja kaalipihvi.

– Kala on uskomattoman monipuolinen raaka-aine – sen voi paistaa, grillata, kypsentää uunissa, friteerata tai tarjota vaikka raakana. Kala on nopea valmistaa ja myös valmiina löytyy paljon hyviä kalatuotteita, kuten säilykkeitä ja graavikalaa, listaa Mikko Niemi .

Eurojackpotin potti nousee jo noin 116 miljoonaan euroon

Eurojackpotin kierroksen 37/2025 perjantain arvonnassa ei löytynyt täysosumia. Tiistaina Eurojackpotin potti nousee jo noin 116 miljoonaan euroon.

Oluiden myynnissä kasvua yli 20 prosenttia Alkossa

Oktoberfest näkyy Alkon olutmyynnissä.

Alkon elokuun kokonaislitramyynti laski 8,3 prosenttia. Tämän vuoden elokuussa myyntipäiviä oli yksi vähemmän. Kun myyntipäiväkorjaus huomioidaan viime vuoden elokuuhun verrattuna, laski litramyynti noin neljä prosenttia.

Oppilasta kunnolla turpaan

Törmäsin Threads -pikaviestipalvelussa keskusteluun, jossa 1980–90-luvuilla peruskoulua käyneet muistelivat taitoaineiden tunteja. Vähemmän yllättäen muistot olivat ikäviä.

Kolmannes suomalaisista vastuullisia kuluttajia

Asiakastieto on toteuttanut Iro Researchin kanssa laajan valtakunnallisen vastuullisuustutkimuksen, jossa selvitettiin suomalaisten kuluttamista, sen vastuullisuutta ja heidän ajatuksiaan vastuullisuuden eri ulottuvuuksista. Kattavaan tutkimukseen osallistui lähes 2 400 vastaajaa.

Viljakuivurin lämmönvaihdin kärähti Maskussa

Viljakuivurin lämmönvaihdin kärähti Maskun Ohensaaressa perjantaina iltapäivällä. Varsinaista paloa ei syttynyt.

Suomalainen nykytaide kohtaa andalusialaisen tradition

Compañía Kaari & Roni Martin nähdään Littoisten työväentalolla.

Compañia Kaari ja Roni Martinin teos Compañia Kaari & Roni Martin goes ROOTS nähdään syyskuussa kuudella paikkakunnalla Etelä-Suomessa. Kiertue käynnistyi 3. syyskuuta Hangosta ja huipentuu 18. syyskuuta Littoisten työväentalolle.

Kaksi henkilöautoa kolaroi Aurassa

Kaksi henkilöautoa kolaroi ysitiellä Aurassa perjantaina iltapäivällä. Molemmissa autoissa oli ainoastaan kuljettajat, jotka ensihoito vei tarkistettavaksi.

Kalle Parviainen jatkaa FC Interin urheilujohtajana

Kalle Parviainen.

FC Inter on vakinaistanut Kalle Parviaisen sopimuksen urheilujohtajan tehtävästä.

Eläinten hyvinvointilaki säätää – koirilla oltava jatkuvasti puhdasta juomavettä

Eläinten hyvinvointilain mukaan koirilla pitää olla juomavettä jatkuvasti, ympäri vuoden. Koiran pysyvässä pitopaikassa, esimerkiksi kotipihalla olevassa aitauksessa, on oltava juomavettä koko ajan. Jatkuvan vedensaannin vaatimuksesta voidaan poiketa ainoastaan poikkeuksena erityisissä tilanteissa ammattimaisilla rekikoiratarhoilla pakkassäällä.

Uusi digitaalinen interventio auttaa ukrainalaisia tukemaan lastensa mielenterveyttä sodan aikana

 Tutkimusryhmän jäseniä: kehityspäällikkö Sanna Hinkka-Yli-Salomäki (vas.), datamanageri Riku Hägg, professori Andre Sourander, professori Olga Osokina, kehityspäällikkö Terja Ristkari, tutkijatohtori Sanju Silwal ja yliopisto-opettaja Tarja Korpilahti-Leino.

Turun yliopiston Lastenpsykiatrian tutkimuskeskuksen tutkimusryhmä on kehittänyt digitaalisen intervention auttamaan Ukrainan huoltajia tukemaan lapsiaan ahdistavissa tilanteissa. Internetpohjainen ohjelma on saatavilla ukrainaksi ja sisältää psykoedukatiivista itseopiskelumateriaalia teksti- ja videomuodossa. Käynnissä olevassa pilottitutkimuksessa arvioidaan ohjelman toteutettavuutta ja vaikuttavuutta.

Muovikassien kysyntä laski

S-ryhmän ruokakaupoissa (Prisma, S-market, Sale, Alepa) on tehty toimenpiteitä muovikassien määrän vähentämiseksi. Toukokuun alussa aloitetun uuden myymäläviestinnän sekä eri kassivaihtoehtoja koskeneen hintamuutoksen myötä yhä harvempi osti muovikassin tänä kesänä.

Ystäväpiiri-toiminnan pilotti tavoittelee ikääntyneiden yksinäisyyden vähentämistä

Viime vuonna tehdyn Terve Suomi -tutkimuksen mukaan Varsinais-Suomessa 8,1 prosenttia 75 vuotta täyttäneistä tuntee itsensä yksinäiseksi. Yksinäisyydellä on tutkitusti negatiivisia vaikutuksia paitsi ikääntyneen hyvinvointiin, myös fyysiseen terveyteen.

Turun Stockmann-tavaratalon remontti valmistunut

Tavaratalossa on erillinen tennareihin ja lenkkareihin keskittyvä alue.

Turun Stockmann-tavaratalon toisen kerroksen remontti on valmistunut. Tavaratalo juhlii tulevana viikonloppuna uudistunutta ilmettään. Tavaratalon katutaso remontoitiin noin kaksi vuotta sitten. Nyt toinen kerros on saanut uuden ilmeen. Kakkoskerroksessa ovat miesten muodin tuotteet, naisten alusvaatteet ja jalkineet.

Nuoruusiän ADHD-oireet vaikuttavat aikuisiän tuloihin epäsuorasti koulutuksen ja mielenterveyden kautta

Oulun yliopiston kliinisen lääketieteen tutkimusyksikkö ja kauppakorkeakoulu ovat selvittäneet, miten nuoruusiän ADHD:n (aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriö) ja uhmakkuushäiriön (ODD) oireet liittyvät aikuisiän tuloihin.

Submarinan tarina jatkuu disco- ja tanssi-illoissa

Disco palaa Submarinaan.

K45 DISCO tekee paluun syksyllä, kun se muuttaa Radisson Blu Marina Palace Hotelin Submarina-yökerhoon. Submarinan tarina jatkuu disco- ja keväällä myös tanssi-iltojen merkeissä.

Urheilu

Kalle Parviainen jatkaa FC Interin urheilujohtajana

Kalle Parviainen.

FC Inter on vakinaistanut Kalle Parviaisen sopimuksen urheilujohtajan tehtävästä.

Puukkokatsomo: Huipennus edessä

Axel Kouame.

Kotimaisen jalkapalloliigan huipennus, kuuden joukkueen mestaruussarja, käynnistyy lauantaina 13. syyskuuta. Interin osalta mestaruussarja alkaa Gnistanin vieraana. Ensimmäinen mestaruussarjan kotiottelu on edessä 23. syyskuuta, jolloin HJK vierailee Kupittaan nurmella.

Iiro Järvinen jatkaa Interissä myös ensi kaudella

Iiro Järvinen.

FC Inter on käyttänyt keskikenttäpelaaja Iiro Järvisen sopimuksessa olleen option. Järvinen jatkaa Turussa myös kaudella.

Turkulaiset salibandyjoukkueet uuden edessä

TPS:n ja FBC Loiston keskinäisestä taistosta on lupa odottaa entistä tasaisempaa. Kauden ensimmäistä derbyä joudutaan odottamaan lokakuun alkuun.

TPS ja Loisto lähtevät F-liigan kauteen muuttuneessa tilanteessa

TPS:n Mika Suoraniemi luottaa kauden kynnyksellä ympärillään oleviin

Mika Suoraniemi on toiminut TPS:ssä muun muassa pelaajana, juniorivalmentajana, pelaajatarkkailijana ja nyt urheilutoimenjohtajana.

Liiga-kausi käynnistyy huomenna 9. syyskuuta, kun kiekko putoaa Hämeenlinnassa jäähän HPK–TPS-ottelun alkamisen merkiksi. Myös pitkän päivätyön TPS:ssä eri rooleissa tehneelle Mika Suoraniemelle uusi kausi on uuden alku. Alkava kausi on Suoraniemen ensimmäinen TPS:n urheilutoimenjohtajana.

Otteluanalyysi: Onni Helén ja Elmer Vauhkonen sulattivat EIF:n puolustuksen

Onni Helén iski kaksi maalia.

TPS pudotti EIF:n kyydistä toisen puoliajan alussa ja eteni 4–0-voittoon jalkapalloilun Ykkösliigan ottelussa Kupittaalla. TPS vankisti asemaansa sarjan kärjessä. FC Lahti, joka on pelannut ottelun vähemmän, vaanii kuitenkin kolmen pisteen päässä.