Kekseliäät kalareseptit keräävät kehuja
– Kala on uskomattoman monipuolinen raaka-aine – sen voi paistaa, grillata, kypsentää uunissa, friteerata tai tarjota vaikka raakana. Kala on nopea valmistaa ja myös valmiina löytyy paljon hyviä kalatuotteita, kuten säilykkeitä ja graavikalaa, listaa Mikko Niemi.
Hän ylläpitää suosittua, ahkerasti päivittyvää Aromipaja.fi-sivustoa.
Aromipaja tarjoilee kekseliäitä, helposti lähestyttäviä reseptejä. Lopputulos on useimmiten näyttävä, vaikka itse resepti ei olisikaan vaikea, sillä tyylikäs esillepano on Niemelle tärkeää.
Kala kuuluu Niemen lempiraaka-aineisiin, joten kalaan liittyviä reseptejä on sivustolla paljon. Kaikkein mieluisimpia hänelle ovat kotimaiset kalat, erityisesti kuha ja ahven. Kuha siksi, että sen maku on hienostunut ja se sopii moneen ruokaan, ahven siksi, että se on maukas ja sopivan kokoinen kala, joka taipuu niin klassisiin kuin moderneihinkin annoksiin.
Kun kylään tulee vierailta, Niemen bravuuri on Kuha Polignac, puolalaisittain valmistettu uuniruoka, jossa yhdistyvät kuha, herkkusienet ja kermapohjainen kastike. Tämä resepti on kulkenut perheessä vuosikymmeniä ja hurmannut lukemattomat vieraat. Uudemmista resepteistä kestosuosikki on sitruunapestoahven, joka saa raikkaan maun valmiista sitruunapestosta.
Niemi jakaa reseptejään ahkerasti Facebookin Syödään kalaa -ryhmään, jossa ne keräävät usein runsaasti kehuja.
Niemen kiinnostus ruokaan juontaa juurensa lapsuuteen, jolloin perheessä kokattiin yhdessä. Teini-iässä hän alkoi kokeilla omia reseptejä, ja vuosien varrella ystävät alkoivat pyytää niitä yhä useammin – välillä jopa tekstiviestillä kesken kauppareissun. Lopulta syntyi ajatus koota reseptit yhteen paikkaan sekä itselle muistiin että toisten iloksi, ja Aromipaja näki päivänvalon.
Niemi työskentelee IT-alalla ohjelmistoyrityksessä, mutta hän käyttää vapaa-aikansa intohimoisesti ruoanlaittoon, valokuvaukseen ja reseptien kehittämiseen. Aromipajaa varten kokataan ahkerasti joka viikonloppu, ja uusia reseptejä syntyy koko ajan rivakalla tahdilla, yleensä pari-kolme per viikko.
Sivustosta onkin kymmenen vuoden aikana kasvanut laaja reseptiarkisto, jossa on jo yli 600 ohjetta.
– Seuraan paljon somea ja keksin sieltä ideoita, joita haluan toteuttaa. Joskus idea voi lähteä vaikka ruuan esillepanosta, ja päätän, että haluan tehdä juuri tuollaisen annoksen. Matkan varrella saatan kuitenkin vaihtaa alkuperäisestä reseptistä jopa kaikki osaset, naurahtaa Niemi.
Monelle on vaikeaa keksiä tutusta raaka-aineesta jotain uutta, joten Niemi suosittelee lähestymään kalaa esimerkiksi maustamisen kautta. Tuttu kirjolohi tai vaalea kala saa uutta potkua, kun sen maustaa vaihteeksi aasialaisittain, ja tekee sille kastikkeen kookosmaidosta, inkivääristä ja chilistä.
Joskus idea taas voi tulla lisukkeesta, kuten nyt sesongissa olevasta ja edullisesta kaalista. Kun kaalin leikkaa sentin paksuisiksi kiekoiksi, maustaa suolalla ja pippurilla ja halutessaan kuorruttaa juustolla, valmistuu uunissa näyttävä lisuke kalalle. Kypsennys pehmittää ja makeuttaa kaalin herkulliseksi, ja kaalipihvin päälle Niemi paistaisi vaikkapa ahvenfileet.
– Reseptejä pystyy muokkaamaan loputtomiin, kun vaihtaa lisuketta tai tekee välillä kylmän kastikkeen, välillä lämpimän. Rohkeasti vain kokeilemaan, Niemi kannustaa.
Tällä hetkellä julkaisuaan Aromipajaan odottavat muun muassa ahvenfileet ravunpyrstö-hollandaisessa, savulohimakaronilaatikko, välimerellinen lohimureke ja kermainen savumuikkupasta.
Kuha Polignac – kuhaa puolalaisittain
(4 hlölle)
500 g (4 kpl) tuoreita kuhafileitä
200 g herkkusieniä
1 kpl pieni hienonnettu sipuli
1 tl suolaa
½ kpl sitruuna
2-3 dl kuivaa valkoviiniä
1 rkl voita
1 rkl vehnäjauhoja
1 rkl voita
3 dl kuohukermaa
1 kpl kananmunan keltuainen
suolaa
cayennepippuria
2 dl juustoraastetta
Huuhtele herkkusienet ja halkaise ne. Levitä voidellun uunivuoan pohjalle puolet herkkusienistä ja hienonnetut sipulit
Suolaa kuhafileet ja taita ne kaksin kerroin. Laita kuhafileet limittäin vuokaan. Levitä loput herkkusienistä kalafileiden pinnalle ja purista sitruunanmehu niiden päälle. Kaada viini vuokaan ja keitä kalaa 10–15 minuuttia peitettynä (kansi tai folio) 250 asteessa uunissa.
Kaada liemi vuoasta kattilaan ja keitä sitä ilman kantta niin, että se haihtuu kolmannekseen. Sekoita jauhot juoksevaan voihin notkeaksi tahnaksi ja lisää seos nokareina kiehuvan liemen joukkoon suurukseksi. Lisää 2 dl kermaa ja keitä 5 minuuttia. Sekoita keltuainen kastikkeeseen. Vaahdota loppukerma (1 dl) ja sekoita se kastikkeen joukkoon. Mausta kastike suolalla ja ripauksella cayennepippuria.
Kaada kastike vuokaan ja levitä juustoraaste pinnalle. Kuorruta vuokaa 275°C uunissa grillivastuksen alla noin 5 minuuttia ennen tarjoilua. Nauti keitetyn riisin kera.
Sitruunapestolla maustetut ahvenfileet ja kaalipihvit
(4–6 hlölle)
500 g ahvenfileitä
135 g sitruunapestoa
2 dl pankojauhoja
½ tl suolaa
1-1½ kg varhaiskaalia
2 dl maustamatonta majoneesia
3 tl kokojyväsinappia
1 rkl paksua balsamicokastiketta
1 tl suolaa
1 tl rouhittua mustapippuria
1 dl mantelirouhetta
(pinnalle juustoraastetta)
Mausta ahvenfileet suolalla ja asettele ne uunipellille leivinpaperin päälle. Levitä sitruunapesto ahvenfileiden päälle. Ripottele pankojauhoa ahvenfileiden päälle reilusti. Paista ahvenfileitä uunissa 220°C noin 10 minuuttia, kunnes ne ovat kauniin värisiä.
Leikkaa varhaiskaali noin 1 senttimetrin paksuisiksi viipaleiksi. Laita kaaliviipaleet uunipellille leivinpaperin päälle. Ripottele viipaleiden päälle suolaa ja mustapippuria. Sekoita keskenään majoneesi, kokojyväsinappi ja balsamicokastike. Lisää noin ruokalusikallinen majoneesikastiketta per yksi kaaliviipale. Ripottele kaalipihvien päälle mantelirouhetta ja halutessasi juustoraastetta.
Paahda kaalipihvejä uunissa 200 asteessa noin 20–30 minuuttia, kunnes kaali on kypsää ja kauniin väristä.
Aamuset-kaupunkimedia (AKM)