Leivästä saadaan eniten täysjyvää
Suomalaiset saavat suurimman osan täysjyväviljastaan leivästä. Tämä käy ilmi Terveyden ja hyvinvoinnin (THL) tekemästä FinRavinto 2017 -tutkimuksesta. Leipätiedotuksen kyselyn mukaan valtaosa suomalaisista nauttii täysjyvänsä mieluiten leipänä, kertoo Leipätiedotus ry:n toiminnanjohtaja Kaisa Mensonen. Kansainvälistä täysjyväpäivää vietetään keskiviikkona 19. marraskuuta.
Leipätiedotuksen tilastojen mukaan suomalaiset syövät leipää keskimäärin noin 40 kilogramma vuodessa. Leipä on hyvää ja herkullista, mutta niissä on eri määriä täysjyväviljaa ja kuitua.
– Valitsemalla jokaiselle aterialle täysjyvää varmistat suosituksen (90g/pvä) mukaisen saannin ja mukana saatavat terveysvaikutukset. Leipien ainesosaluettelosta kannattaa tarkistaa, että raaka-aineena on täysjyväistä viljaa, Mensonen muistuttaa tiedotteessa.
Oman täysjyväviljan saantisi voit testata Leipätiedotuksen nettilaskurilla.
Täysjyväviljavalmisteet ovat tärkeitä ruokavaliossa, koska riittävä täysjyvän saanti pienentää riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen, sydän- ja verisuonisairauksiin sekä paksu- ja peräsuolen syöpiin. Lisäksi riittävä määrä täysjyvää ravinnossa tukee painonhallintaa.
Täysjyväviljan hyvät ominaisuudet eivät rajoitu sen terveysvaikutuksiin, vaan sen riittävästä saannista on myös muita hyötyjä. Täysjyväviljatuotteet turvaavat osaltaan kuidun saantia.
– Myös kuidun saanti on väestössämme melkoisen surkealla tasolla, sillä noin 70 prosenttia aikuisista saa kuitua suositeltua (25–35 g/pvä) vähemmän, Mensonen huomauttaa.
– Täysjyväviljavalmisteista saa myös folaattia eli B9-vitamiinia, rautaa ja kasviproteiinia.
Aamuset-kaupunkimedia (AKM)
















