Joulu saa suomalaiset graavaamaan siikaa
Suomullisen siikafileen myynti nousee rakettimaisesti joulun alla, sillä suomalaiset haluavat graavata kalaa itse. Moni ostaa hyvin säilyvät kalatuotteet jo ajoissa, mutta tuore kala ja mäti kannattaa hankkia vasta lähellä aattoa.
Kotimainen siika on monen suomalaisen suosikkikala, ja se saa kunniapaikan myös joulupöydässä. Moni haluaa nauttia jouluna omatekoista graavisiikaa, ja se näkyy siinä, millaista kalaa suomalaiset kaupasta tällä hetkellä ostavat.
Graavisiikaa on helpompi viipaloida, kun se tehdään suomullisesta siikafileestä. Kalamesta-kalatukun myyntipäällikkö Tuomo Huotari kertoo, että joulukuussa myydään ennätysmäärä nahallista, suomupäällistä siikafileettä.
– Tähän aikaan vuodesta nahallisen ja nahattoman siian myyntisuhteet kääntyvät täysin. Näin joulun alla myytävästä siikafileestä suurin osa on nimenomaan graavaamiseen sopivaa, suomullista siikafilettä, Huotari kertoo tiedotteessa.
Tukkukauppa elää joulukalojen myynnissä pikkuisen etukenossa, sillä sen tulee toimittaa tuotteet kauppoihin jo hyvissä ajoin. Huotari tietää pitkällä kokemuksellaan, miten homma etenee: pyhäinpäivän aikaan alkaa lipeäkalasesonki, sen jälkeen kauppoihin alkaa rakentua mittava valikoima marinadissa olevien sillejä ja silakkatuotteita. Koska ne säilyvät hyvin, niitä hankitaan koteihin jo hyvissä ajoin.
Savukalan menekki alkaa nousta aina itsenäisyyspäivästä alkaen, ja sitä ostetaan tasaisesti jouluun asti. Tuore kala ja mädit hankitaan vasta lähellä aattoa. Huotari arvelee, että maanantai 22. joulukuuta on kalaostosten suhteen vuoden vilkkain päivä.
– Kotijääkaappi on aina aika lämmin, joten tuore kala kannattaa hankkia vasta lähellä aattoa, ja säilyttää se jääkaapin viileimmässä kohtaa, hän vinkkaa.
Kalamestan suositumpia jouluisia kalatuotteita ovat sillit ja silakat maustekastikkeessa. Myös kokonaista rasvasilliä myydään joulun aikana todella paljon.
Huotari tunnustautuu itsekin joulukalojen ystäväksi. Hän jakaa tässä kolme jouluista suosikkireseptiään. – Kinkkua voin ottaa viipaleen tai pari, mutta muuten syön jouluna kalaa. Itse asiassa meillä on sellainen tapa, että paistamme kinkun vasta tapaninpäivänä!
Paljonko kalaa tarvitaan? Yhä useampi panostaa joulupöydässä nimenomaan kaloihin. Suomalaiseen joulupöytään kuuluvat niin kylmäsavukalat kuin savukalat, graavit kuin marinoidutkin kalat. Suosituimpia joulukaloja ovat siika, lohi, kirjolohi ja silakka.
Koska joulupöydässä syödään usein monia ruokalajeja, joten kalaa ei tarvitse ostaa täyttä annosta jokaiselle.
Jos kala on varsinainen pääruoka, perkaamatonta kalaa kannattaa varata noin 250 grammaa per henkilö. Perattua kalaa, jossa on nahka ja ruodot jäljellä, tarvitaan noin 150–200 grammaa.
Noutopöytään katettavaa graavi- tai kylmäsavukalaa kannattaa varata 30–80 grammaa henkeä kohden. Jos vaihtoehtoja on useita, vähempi riittää. Jos taas kala on pääosassa, sitä syödään enemmän.
Hyvä perussääntö on kattaa ensin tarjolle pienempi määrä ja täydentää valikoimaa tarvittaessa.
Mätikastike
50 g punasipulia
1 rkl hienonnettua ruohosipulia
1 rkl hienonnettua tilliä
1 prk (120 g) smetanaa
1 rkl sitruunamehua
1 tl valkoista balsamicokastiketta
1 tl sokeria
mustapippuria myllystä
100 g kirjolohenmätiä
Kuori sipuli, hienonna se, samoin ruhosipuli ja tilli. Vatkaa smetanaa, mutta älä liikaa. Lisää smetanaan kaikki ainekset, viimeiseksi mäti, jonka jälkeen sekoita varovasti. Tarkista maku, lisää tarvittaessa suolaa.
Kylmäsavulohirulla
1 prk tuorejuustoa (esim. tilli/pippuri)
1 tl sinappia
1 tl sitruunamehua
100 g suippopaprikaa
suolaa ja pippuria
200 g kylmäsavulohta
Sekoita keskenään tuorejuusto, sinappi ja sitruunamehu keskenään. Hienonna paprika pieneksi kuutioksi, lisää massan joukkoon. Mausta suolalla ja pippurilla.
Laita pöydälle leivinpaperia ja sen päälle tuorekelmua. Asettele sen päälle kylmäsavulohiviipaleet limittäin suorakaiteen muotoon. Levitä tuorejuustomassa tasaisesti päälle, ei reunoihin asti. Kierrä rullalle pitemmältä sivulta. Pakkaa kelmuun/paperiin. Laita pakastimeen, kunnes rulla on kohmeinen ja helposti leikattavissa. Leikkaa ohuita rullia ja tarjoa sellaisenaan tai esimeriksi salaatin kanssa.
Sillitartar ala John
3 rasiaa (630 g) viiden minuutin sillifileetä
4 rkl Dijon-sinappia
1 kg kypsiä perunakuutiota
300 g punasipulikuutiota
300 g maustekurkkukuutiota
150 g kapriksia
3 dl remouladekastiketta
1 rkl piparjuuritahnaa
2 rkl sillilientä
mustapippuria
tilliä hienonnettuna
Sekoita keskenään silli ja Dijon-sinappi. Lisää joukkoon muut ainekset, mausta mustapippurilla ja tillillä maun mukaan.
Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

















