Pehmeä uuniriisipuuro viimeistellään kirsikkahillolla ja crème chantillyllä
Riisipuuron hämmentäminen hellan äärellä voi olla raskasta puuhaa, mutta uunissa siitä saa myös aivan yhtä hyvää. Uuniriisipuuro ottaa hieman enemmän aikaa, mutta rutkasti vähemmän vaivaa. Löysin vuosia sitten muutaman hyvän niksin uuniriisipuuron valmistamiseen, ja siitä saakka olen tehnyt riisipuuron samalla tavalla. Tekee puuron sitten vuokaan tai pataan, se peitetään joko leivinpaperilla ja foliolla, tai leivinpaperilla ja kannella.
Kansi tai folio estää puuron ruskistumisen ja leivinpaperin ansiosta pinnalle ei muodostu maitokalvoa. Riisipuuron päälle riittää mainiosti kaneli-sokerisekoitus, mutta ranskalainen crème chantilly, kirsikkahillo sekä paahdettu manteli nostavat joulupuuron seuraavalle tasolle. Chantilly on käytännössä vain kermavaahtoa, mutta se maustetaan tomusokerilla ja vaniljauutteella.
Uuniriisipuuro
2½ dl puuroriisiä
3½ dl vettä
1 l maitoa
1 tl suolaa
puuron päälle:
kirsikkahilloa
crème chantillya
paahdettuja mantelilastuja
rosmariinin oksa
Kuumenna uuni 200 asteeseen. Lisää uuninkestävään vuokaan tai pataan riisi ja vesi. Anna hautua uunissa noin 10 minuuttia tai kunnes vesi on täysin imeytynyt riisiin. Ota pata pois uunista, laske uunin lämpötila 150 asteeseen ja lisää joukkoon 1 litra maitoa. Sekoita ja peitä pata ensin leivinpaperilla ja sen jälkeen kannella tai foliolla. Leivinpaperi estää puuron palamisen, eikä puuron pinnalle muodostu kalvoa.
Anna puuron hautua uunissa noin tunti. Sekoita ja hauduta uunissa jälkilämmöllä vielä noin 30 minuuttia. Ota puuro uunista ja anna vetäytyä peitettynä noin 15 minuuttia.
Crème chantilly
2,5 dl kermaa
0,5 dl tomusokeria
0,5-1 tl vaniljauutetta
Vispaa kaikki ainekset sähkövispilällä vaahdoksi.
Henriikka Fingerborg

















